fbpx

Islandija preprečila prvi načrtovan teroristični napad

Islandska policija (Foto: STA)

Islandska policija je danes sporočila, da je v obsežni protiteroristični operaciji pridržala štiri osebe, ki jih sumijo, da so pripravljale teroristični napad. To naj bi bile prve tovrstne aretacije v tej otoški državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kopavogurju, predmestju glavnega mesta Reykjavik, in jugozahodnem mestu Mosfellsbaer so bili v sredo v policijski operaciji aretirani štirje Islandci, stari okoli 20 let, je na novinarski konferenci sporočila policija. Za dva od njih je bil danes odrejen tudi pripor.

Policija je na devetih različnih lokacijah zasegla več kosov polavtomatskega orožja ter na tisoče nabojev. Čeprav morebitni motivi niso znani, bi naj tarče napada bile različne družbene institucije in državljani, morda tudi parlament in sama policija.

Policija je tudi sporočila, da preverja, kje obstajajo povezave med moškimi in ekstremističnimi organizacijami, ter da je v stiku s tujimi organi. “Kolikor nam je znano, je to prvič, da se je na Islandiji začela tovrstna preiskava,” je povedal nacionalni komisar islandske policije Karl Steinar Valsson.

Država s 375.000 prebivalci je sicer na vrhu svetovnega indeksa miru in velja za najbolj miroljubno državo na svetu, navaja STA. Nasilje je redko, čemur priča tudi ena najnižjih stopenj kriminala na svetu.

Sara Kovač