fbpx

Italija v tretjem valu, nov lockdown tik pred vrati?

Slika je simbolična (Foto: epa)

Italijanska vlada se bo danes sestala, da bi razpravljala o morebitnih novih omejitvah koronavirusa. Tu je pet možnosti na mizi. Vlada proučuje, katere ukrepe je treba sprejeti, če do petka zdravstveni podatki potrdijo, da se nove okužbe še vedno povečujejo po pričakovanjih.

Prejšnji teden je zdravstveni center GIMBE opozoril, da je Italija vstopila v tretji val, saj so zdravstveni podatki potrdili občutno povečanje števila okužb. V obdobju od 24. februarja do 2. marca se je število primerov koronavirusa v primerjavi s prejšnjim tednom povečalo za tretjino, na več kot 123 tisoč, kar je najvišja stopnja od začetka decembra, so sporočili iz GIMBE.

Glede na pričakovanja, da se bo sedanji trend nadaljeval, je minister za zdravje Roberto Speranza dejal, da bo v petek po vsej državi po sedanjem sistemu regionalnih in lokalnih ukrepov verjetno razglašenih več rdečih con.

Spremljamo krivuljo in preverjamo, kateri ukrepi so najprimernejši,” je dejal v ponedeljek. “Pričakujem, da bo več regij postalo rdečih.” Več vodilnih italijanskih medicinskih in znanstvenih strokovnjakov je glede na podatke v zadnjih tednih dejalo, da je nujno potreben strog lockdown, medtem ko vladni svetovalni odbor Znanstveno-tehnični odbor (CTS) vlado poziva, naj sprejme strožje omejitve.

Aleš Ernecl