fbpx

V Nemčiji bodo ukrepe predvidoma podaljšali do konca marca, Italija pa se ponovno zapira

Foto: epa

Nič ne kaže na to, da bi bil konec epidemije že pred vrati. Iz nekaterih držav že poročajo o poslabšanju epidemiološke slike, marsikje pa se bojijo širjenja ostalih vrst sevov koronavirusa, ki so večinoma še bolj kužni in potencialno tudi bolj nevarni. V Nemčiji so tako podaljšali ‘lockdown’ še do konca marca, v Italiji pa se je javno življenje v nekaterih deželah ponovno zaprlo. O prihodnosti se razmišlja tudi v Sloveniji, premier Janez Janša je včeraj dejal: “Ob morebitnem hitrem širjenju nevarnejših sevov virusa se pojavlja dilema, ali glede na semafor zmanjševati rizične stike, ali pa za določen čas dejansko ustaviti javno življenje” in opozoril, da je od vseh nas odvisno, kako obsežen bo tretji val koronavirusa.

Nemčija namerava podaljšati zaprtje zaradi koronavirusa do 28. marca, hkrati pa razmišljajo o rahljanju nekaterih omejitvah, o čemer bodo razpravljali kanclerka Angela Merkel in zvezni državni voditelji. Merklova naj bi v sredo s šestnajstimi zveznimi državami razpravljala o možnostih zaklepanja in tudi rahljanja, saj so primeri koronavirusa v Nemčiji dosegli več kot 2,4 milijona, obenem pa je tudi vse več razočaranja javnosti, zaradi omejevalnih ukrepov in počasnega uvajanja cepiv. Zaradi bližnje velike noči Nemce pozivajo tudi, naj se izogibajo vsem potovanjem in dodajajo, da bodo v prazničnih dneh dovoljeni le omejeni obiski svojcev.

Osnutek dokumenta navaja, da se bo od 8. marca v Nemčiji lahko zbralo do največ pet ljudi iz dveh gospodinjstev, v to sicer niso všteti otroci mlajši od 14 let. Kar se rahljanja tiče, se bodo lahko odprle tudi cvetličarne in knjigarne, vrtni centri, saloni za tetovaže in nohte ter masažni saloni. Merklova in državni voditelji se bodo morali odločiti, katero število sedemdnevne incidence na 100 tisoč prebivalcev bo tisto, ki bo ukrepe poostrilo ali zrahljalo. V dokumentu sta kot verjetni možnosti navedeni števili navedeni 35 in 50.

Italija: Od doma samo po nujnih opravkih
V Italiji pa so v več delih države zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Za deželi Bazilikata in Molize velja popolno zaprtje, v Lombardiji, Markah in Piemontu pa veljajo ukrepi oranžnih območij. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike o podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Furlaniji-Julijski krajini. V okviru zaostritve bodo omejili javno življenje, kar pomeni zaprtje barov, restavracij in večine trgovin. Prebivalci na javnih prostorih ne bodo več smeli uživati hrane in pijače, domove pa bodo lahko zapustili samo za nujne opravke. Tudi šolanje se bo spet preselilo na splet. Edino na Sardiniji naj bi življenje potekalo bolj normalno, saj spada pod belo območje. To pomeni popolno odpravo ukrepov za zajezitev pandemije, vendar pa vseeno veljajo določena pravila.

Sara Bertoncelj