Italija za začetek načrtuje 30 kilometrov ograje med Trstom in slovenskim Krasom

Ograja na avstrijsko-slovenski meji (Foto: epa).

V Italiji napoved Šarca o nakupu novih panelnih ograj za slovensko južno in balkansko schengensko mejo pozdravljajo, vendar ostajajo realisti. Deželni predsednik FJK Fedriga od Rima zahteva zaščito najbolj občutljive vstopne točke migrantov v FJK, čez zaledni slovenski Kras.

Medtem pa so policisti PU Koper na območju svoje pristojnosti v zadnjih 24 urah ujeli novih 48 migrantov. Eden izmed mladoletnikov je bil odpeljan v oskrbo, preostale so vrnili na Hrvaško. Tam pa bodo migranti počakali na novo priložnost za prečkanje slovensko-hrvaške meje, ob poskusu prečkanja Slovenije proti zahodu.

Na območju PU Koper so policisti v obdobju od 10. julija do danes, 11. julija 2019, obravnavali 48 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 38 oseb, PP Kozina 9 oseb in PP Koper 1 osebo. Nobena oseba ni zaprosila za mednarodno zaščito, razen ene osebe (11-letna oseba brez spremstva), ki je bila odpeljana v krizni center . Policisti PP Ilirska Bistrica so tudi obravnavali državljana Srbije zaradi suma KD po 308. členu KZ (tihotapstvo migrantov), ker je prevažal 6 državljanov Bangladeša.

Furlanija – Julijska krajina zahteva rezilno žico na meji s Slovenijo
Deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga je včeraj v Rimu, pred parlamentarno komisijo, pristojno za schengensko politiko, ponovil svoje prepričanje o nujnosti rezilne žice na vzhodni meji s Slovenijo.

Upamo, da nam tega ne bo potrebno storiti, vendar vztrajam pri dejstvu. Če se ne bodo pričeli spoštovati vsi skupni sporazumi, vključno z nadzorom balkanske schengenske meje, nam ne bo preostala druga možnost kot postaviti rezilno žico na mejo s Slovenijo med Trstom in slovenskim Krasom. Ravno to območje, ta 30-kilometrski obmejni pas,” je nadaljeval Fedriga, “med Trstom in zalednim Krasom je v zadnjem letu postal vroča točka ilegalnega vdora migrantov v državo, bolj kot na Goriškem.”

Miro Cerar in Massimiliano Fedriga (Foto: STA)

V nadaljevanju je Fedriga pojasnil razloge za nujnost zajezitve migrantskega toka z Vzhoda v deželo. “Do lanskega leta smo v FJK zabeležili okrog 5.000 migrantov, povečana prisotnost policijskih organov na meji pa je omogočila večjo sledljivost prihoda migrantov. Zato se zdi, da se številke migrantov povečujejo v zadnjih dveh letih, v resnici pa jih sedaj le popišemo več, tok migrantov z Vzhoda pa je bil vedno približno enak.”

Vzpostavitev skupnih policijskih patrulj je bilo še posebno v interesu Italije in Furlanije – Julijske krajine.” Tako se prestreže več migrantov ob poskusu ilegalnega vstopa iz Slovenije v Italijo, ki pa jih te skupne patrulje v znak dobrega sodelovanja vračajo v Slovenijo. Deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga je še izpostavil, da je Slovenija sicer začela krepiti varovanje balkanske schengenske meje, verjetno na pobudo notranjega ministra Salvinija, vendar pa je znova poudaril, da je ravno točka 30 kilometrov obmejnega pasu med Trstom in slovenskim Krasom najbolj potrebna zaščite pred ilegalnimi prehodi meje.

Primorska24

 • Black_hawk

  Vse razumem ampak da se postavlja ta rezilna živa to je pa bolano..

  • xtc

   Osebno bi postavil dve panelni,rezilno vmes,pa še minsko polje za rezilno.

   • Novakec1

    Z odskočno mino, ne nagazno.

 • ZatonMesecnikov

  Kljub vsemu, pa bi morali Italijani vseeno tudi na hrvate pritisniti. pa frontex poslati na Bosansko mejo.

  Ostale pa malo priviti, Albanijo, ki očitno bogato šverca iz Grčije, pa Črno Goro, pa Srbijo.

  • Clemen J.

   Hrvati niso v shengenskem obmocju. Mi bi morali zavarovati sengensko mejo ki poteka pri nas, na meji s hrvasko.

   • ZatonMesecnikov

    Sigurno. vendar je v izrednih okoliščinah, ko k nam dere tretji svet možen kakšen kompromis v tem smislu.

  • Fosa Stefan

   orban je sam zavaroval svojo drzavo, pa so ga vsi zasmehovali. posebno glasna je fajonka, pa kucan pa smrkla smerkel, seadaj je pa tiho, razglednice budimpeste ali pariza, vsak lahko nekaj pokaze. orban veselje, smerklejca pa posiljena ali obglavljena dekleta
   slovencki se dobro, da imate sareca, ki ima za zeno zabo zaba pa ni clovk, torej tudi sarec ni cl,ovek, a clovk lahko zabo fuka

 • Olga101

  Bravo Italijani! Le kdo bi slovenske šalabajzerje jemal resno! Uvažajo divjake in podpirajo teroriste iz Palestine! Lažejo vsem, celo levičarskemu papežu!

 • Anton

  Če bi bil še tito….

 • Antonius

  Pogledaš Cerarja na zgornji sliki ob Massimilianu, pa je takoj videti, da je zmené Cerar eno zgubljeno politično revšé.
  Pri nas pa ta zguba zdaj vodi še ministrstvo za zunanjo politiko.
  Otroka mu ne bi zaupal, da ga na semaforiziranem križišču pelje čez cesto.

  • Andrej

   To še ni nič. Zdaj ga bodo predlagali v Bruselj za komisarja.

 • Drago

  Nobena ovira ki ni ustrezno nadzorovana, ni ovira, vsaj ne prevelika. Zakaj ima Slovenija vojsko ? Zakaj se naše vojske ne izkoristi, za varovanje naših meja, posebno meje proti Hrvaški ?

  • Andrej

   Saj so vojaki na južni meji. Ampak brez orožja in pod policijsko komando. Torej jih uporabljajo namesto strašil.

 • Van Der Waals

  SLOVENSKI POLICISTI NADZORUJEJO ITALIJANSKO MEJO! IDIJOTI LEVIČARSKI PA DALI UKAZ!!!

  • Andrej

   To pa še ni vse. Ko jih ujamejo, jih vrnejo v Slovenijo, kjer so ilegalci že prej bili, a jih naši zaradi nesposobnosti niso uspeli ujeti. To je povsod na svetu možno samo v Sloveniji.

 • Lisjak

  Me zanima,če bodo Italijanom toto ograjo tudi Srbi delali?

 • Skrajno Desni

  Minsko polje vzdolž celotne meje.

 • dob

  Interpretacija naše vlade je, da ograjo na meji postavljajo italijanski fašisti, ker hočejo naš Kras in stegujejo svoje umazane roke po njem!
  Radi bi ga zasedli, to pa počnejo tako, da postavljajo ograjo med slovenskim Kreasom in Italijo, da ne morejo do Krasa.
  To že samo po sebi kaže imperialistične želje tuje sovražne države! Mimogrede: vse sosednje države so nam sovražne. Takega soseda, ki nam ni sovražen, sploh nimamo. Mi rabimo sovražnike. (uradno pojasnilo je, da zato, da “skp potegnemo in skp držimo”, Če na kdo napade. Če nas pa ne napade, smo pa v riti, če nas slučajno ne napade JNA. Da nas reši, jasno!

  Medtem si mi prizadevamo Kras zapolniti z arabskimi muislimani, ker s tem dokazujemo naše domoljubje (sam da ni Janša, sam da niso fašisti…. muslimani so zaželjeni). S tem ko bodo rasle džamije po Krasu, bomo fašistom enkrat za vselej
  dokazali, da je Kras slovenski!

  Povedali jim bomo, da je to slovenska država in da nas vodi jugoslovenarska (pardon, slovenska) vlada.

  Mi smo namreč sanjali tisočletne sanje že takrat, ko Italijani še spat niso znali!
  Oni so samo malo zadremali. Kja veš kaj so sanjali… pice in ferrarije?! Renesanso, freske, Mono Liso? O čevapčičih niti sluha!

  Mi smo že v davnini globoko spali. Od tod pride izraz “narodni buditelji”, ker brez teh angelov slovenstva mi nikoli ne bi izvedeli za naše tisočletne sanje, saj vsi vemo, da da se sanj težko spomnimo potem, ko smo zbujeni.

  Tisočletne sanje so pa zelo obširne in s ejih je brez norodovih buditeljev težko zapomniti. Zato zdaj potrebujemo, poleg buditeljev seveda, še spomnitelje.

  Ampak, en se spomni tega, drugi onega in potem skupaj zložimo sanj za eno SFRJ. Za nostalgijo po Jugoslaviji in socializmu!

  Svetlčana Makabrovič nosi rdečo zvezdo kot Jetus križ, madona, ona je svetnica med buditelji in spomnitelji!
  milan kučan (to je tisto malo usrane, če se še kdo spomni, diktator v prejšnjem režimu, poveljnik JNA za Slovenijo v službi Partije, zdaj pa samo upokojenec) je pa glavni buditelj za spominjanje tisočletnih sanj tega naroda preden ta narod prestopi v novo evolucijsko obdobje inter-nacije!

  Inter – nacija je mednarod!
  Se čudite kaj to je?! To je nekaj takega kot LGBT.
  Medspolje! Sopolno nedefinirano. Recimo: nekdo opere denar v NLB, ti pa ne moreš odkriti keri kurac (pardon, pizda!) je to storil. No, to je medspolje. Nedefinirano. In ko je uradno nedefinirano, potem je po kučanovo. A vidite kakšen vizionar je to?

  Lahko ustanoviš dve preiskovalni komisiji samo za preiskovanje problema pranja denarja, pa bodo te komisije “otišle da hvataju senke”, kot bi se izrazil kapetan Mark na vprašanje Žalosne Sove, “a gdje su crveni mundiri?”

  Ampak da bi iz naroda dobil mednarod, moraš narod najprej raznaroditi!
  In to zdaj mali upokojenec dela.

  • Mojca pokraculja

   Ne morem se spomnt kaj sem dons sanjala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!