fbpx

Italija: Žariščnih točk ne bo, bodo pa trije novi migrantski centri

Foto: epa

Debora Serracchiani, predsednica deželne uprave Furlanije-Julijske krajine, je zanikala, da bi italijanska vlada načrtovala vzpostavitev žariščnih točk za migrante na meji s Slovenijo in Avstrijo. Povedala je, da je predvideno odprtje treh centrov za migrante, ki pa so bili načrtovani že pred časom.

Pred dnevi so italijanski mediji poročali, da bi Italija zaradi zavračanja migrantov na avstrijsko-slovenski meji na meji s Slovenijo lahko vzpostavila žariščne točke. To bi utegnila storiti zaradi preusmeritve migrantskega toka proti Italiji sedaj, ko je Avstrija zaprla meje.

Migrantski centri v Vidmu, Gorici in Trstu
Prvi migrantski center bodo vzpostavili v vojašnici v Vidmu, kjer so že nastanili migrante. Nov center bodo Italijani odprli še v Trstu v garaži za avtobuse in v Gorici. Center v Gorici bo srednje velik in bo stal na lokaciji, ki jo trenutno uporablja organizacija Zdravniki brez meja.

Krhanje schengna na Italijo ne vpliva preveč
Sarracchianijevo skrbi, da se bo v luči strožjega nadzora meja v evropskih državah migrantski tok preusmeril proti Italiji. Po njenem mnenju zaradi krhanja schengna v Italijo ne pride več migrantov, vsaj ne prek balkanske migrantske poti. Obstaja pa možnost, da bi se lahko število migrantov, ki bi v Italijo prišli preko Sredozemlja, torej preko meje, ki jo je veliko težje nadzirati, okrepilo.

A. R., STA