Italijanska županja napovedala prepoved kopanja v burkinijih

Burkini (Foto: AFP)

V italijanskem Tržiču (Monfalcone) nameravajo prepovedati ženskam kopanje v burkinijih ali drugih oblačilih. Tamkajšnja županja iz desne stranke Lige Anna Maria Cisint je v ponedeljek napovedala takšen ukrep do oktobra.

“Delamo na pripravi ustreznega ukrepa, ki prepoveduje kopanje v morju oblečen, v burkiniju ali kako drugače pokrit. Resni smo, do oktobra bo pripravljen ukrep,” je v ponedeljek po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejala županja. Kot je dejala, je proti “vračanju v srednji vek”. Nedavno je že napisala javno pismo muslimanski skupnosti, v katerem jo poziva, naj se ne kopajo v oblačilih.

V pismu je po takratnem poročanju tržaškega Primorskega dnevnika spomnila na velike investicije za preureditev njihovega kopališča, zato “postaja nesprejemljivo obnašanje muslimanskih tujcev, ki običajno gredo v vodo s svojimi oblačili: gre za prakso, ki bega številne kopalce in tiste, ki množično zahajajo na plaži Marina Julia in Marina Nova, ter ustvarja neznosne posledice z vidika zaščite spodobnosti teh krajev, ki so cenjeni zaradi negovanja, pozornosti in čistoče, ki jih zaznamujejo”.

Foto: epa

Na plaži v bližnjem Trstu so skupini muslimanskih žensk v nedeljo preprečili kopanje v oblačilih. Ženske so po poročanju Anse vstopile v ženski del plaže Lido Pedicin, ki je edina v Evropi razdeljena z zidom na ženski in moški del, a so italijanske ženske na tej plaži protestirale. Muslimanke naj bi zahtevale pojasnilo upravitelja plaže, a tam naj bi jim povedali, da to ni urejeno s predpisi.

Tržič (Monfalcone) zaradi velike ladjedelnice ter industrijskih objektov že več desetletij velja za mesto, kjer biva veliko priseljencev.

Demokracija