fbpx

Italijanski minister za izobraževanje je glede učiteljev odločen: Kdor ob začetku šole ne bo imel PCT-potrdila, bo suspendiran!

Italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi. (Foto: epa)

Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno potrdilo, bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo vsakdo, ki ga ne bo imel, suspendiran,” je v nedeljo zvečer pojasnil italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi.

Italijanske oblasti si prizadevajo, da bi se septembra pouk začel v šolah. Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je ob tem napovedal, da bodo učitelji morali predložiti covidno oziroma zeleno potrdilo. Če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz.

Pripravljamo se na to, da bodo otroci in mladi znova šli v šole. Vendar pa bo to mogoče samo ob sodelovanju vseh,” je povedal minister. “Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno potrdilo, bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo vsakdo, ki ga ne bo imel, suspendiran,” je v nedeljo zvečer pojasnil Bianchi.

Maske v šolah obvezne za otroke nad šestimi leti starosti
Zavrnil je navedbe, da je covidno potrdilo, s katerim Italijani dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so bili proti tej bolezni cepljeni ali pa da so testirani na novi koronavirus, “kazenski ukrep”. Glede uporabe mask v šolah je povedal, da jih bodo morali otroci, starejši od šest let, še naprej nositi. Povedal je še, da mladim zaupa glede cepljenja proti covidu-19. Pojasnil je, da je cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let.

Foto: epa

V Italiji bodo sicer 1. septembra zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, še poroča STA. Od tedaj bo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu obvezno za vstop na letalo, hitri vlak, avtobus in trajekt.

Sara Kovač