fbpx

Iz boja za predsedniški stolček izstopila dva republikanca

Foto: epa

Iz predsedniške tekme v ZDA sta izstopila guverner New Jerseyja Chris Christie in nekdanja direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina. Razlog za njun odstop so predvsem slabi rezultati na strankarskih zborovanjih v Iowi in New Hampshiru.

Iz tekme za predsedniškega kandidata na republikanski strani sta izstopila Chris Christie in Carly Fiorina. Razlog za to so predvsem slabi rezultati na primarnih volitvah v Iowi in New Hampshiru. Christie je z okoli osmimi odstotki končal na šestem mestu, Fiorina pa na sedmem mestu z zgolj štirimi odstotki prejetih glasov.

Fiorina brez možnosti že od začetka
Čeprav Fiorina nikoli ni veljala za kandidatko z veliko možnostmi za osvojitev republikanske predsedniške nominacije, je Christie na začetku kampanje nekaj časa veljal za enega od možnih favoritov, dokler v igro ni vstopil Donald Trump. Christie je sicer republikanski guverner demokratske države New Jersey in v stranki so menili, da bi na splošnih volitvah lahko pobiral tudi demokratske glasove.

Christie se je znašel v mnogo aferah
Christie se je že pred odstopom znašel pod obtožbami oziroma za repulikance hudimi aferami. Jeseni 2012 je po orkanu Sandy sprejel zvezno pomoč in se potem še fotografiral s predsednikom Barackom Obamo, kar je republikance močno razjezilo. Že leto kasneje pa je izbruhnila afera z zaprtjem mostu George Washington. V preiskavi so ugotovili, da so Christiejevi sodelavci v slogu mafijcev zaprli dostop do mostu, da bi se s povzročenim prometnim infarktom maščevali županu Fort Leeja, ker ni podprl Christiejeve ponovne izvolitve za guvernerja.

V bitki za republikansko zmago Trump, Cruz in Kasich
Naslednje republikansko soočenje bo v soboto v Južni Karolini, na odru pa bo sedaj le še šest kandidatov. Republikanske strankarske volitve bodo nato sledile 20. februarja. Med možnimi kandidati za republikanskega kandidata se najpogosteje omenja Donalda Trumpa, Teda Cruza in Johna Kasicha.

Pri demokratih Sanders ali Clintonova
Na strani demokratov je po zmagi v New Hampshiru glavna zvezda vermontski senator Bernard Sanders. Sanders sicer nima podpore med temnopoltimi volivci, ki so na strani Hillary Clinton, kar bo lahko problem v državah, kjer je prebivalstvo rasno mešano. Prav Sanders in Clinton pa sta glavna favorita za demokratsko kandidaturo.

M. G., STA