fbpx

Iz Črnega morja potegnili ostanke tretje črne skrinjice ruskega letala

Prebivalci Moskve polagajo cvetje pred poslopjem mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov. Foto: STA

Iz Črnega morja so potegnili ostanke tretje črne skrinjice iz repa strmoglavljenega ruskega letala tupoljev 154. Pred tem so našli snemalnik podatkov leta in snemalnik pogovorov iz pilotske kabine. Zadnji snemalnik, ki so ga našli, je uničen.

Iskalno operacijo so zaradi oteženih vremenskih razmer prekinili, a so potapljači nadaljevali z delom in našli magnetni trak, ki naj bi bil po oceni preiskovalcev iz tretje črne skrinjice. Njenega ogrodja sicer še niso našli. Dešifriranje podatkov s snemalnika pogovorov v pilotski kabini in snemalnika podatkov o letu bo kmalu končano. Obe črni skrinjici sta bili v takšnem stanju, da so strokovnjaki lahko obdelali podatke. Po prvih ocenah bi lahko do nesreče prišlo zaradi tehničnih težav, saj se zaradi neznanega razloga niso zaprla zakrilca. Zakrilca so nameščena na zadnjem robu kril in služijo spreminjanju zakrivljenosti profila krila, s čimer vplivajo tudi na silo vzgona. Omogočajo pristajanje in vzletanje pri manjših hitrostih in s tem skrajšajo vzletno in pristajalno pot. Z navzdol odklonjenimi zakrilci se hkrati poveča vzgon in upor letala. Z njimi lahko letalo pristaja pod večjim kotom in pri manjši hitrosti. Zakrilca zmanjšajo tudi hitrost izgube vzgona, po navadi se zakrilca izvlečejo v več stopnjah.

Letalo tipa tupoljev 154 je z radarjev izginilo v nedeljo kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti ruski letalski bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo v času nesreče 92 ljudi, med njimi  osem članov posadke. Vsi so v nesreči umrli. Med potniki so bili ruski vojaki in  65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Z istim letalom je potovala tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Doktor Liza. Med žrtvami je bilo tudi devet novinarjev.

B. J., STA