fbpx

[Iz minute v minuto] Janša v odgovor na ruski napad na slovenski konzulat napovedal prekinitev dogovorov z Rusko federacijo!

Eksplozija ob napadu na slovenski konzulat v Harkovu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, včerajšnja pogajanja niso prinesla uspeha. Vse več držav sprejema nove in nove sankcije proti Rusiji. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

23.30 Ukrajinska vojska je osvobodila kraj Horlivka v bližini Donecka. Gre za območje, ki je bilo okupirano pod Rusi kar 8 let.

22.20 Predsednik vlade Janez Janša je v odgovor na napad na slovenski konzulat v Harkovu zapisal, da bo Slovenija prekinila vse sporazume z Rusko federacijo, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero delovanja. Pri tem je pozval ruski narod, da si izbere voditelja, ki ne bo ogrožal sosedov in sveta.

21.30 Poslanec SDS Dejan Kaloh je na avtobusni postaji v Mariboru sprejel mlade begunce – nogometaše akademije iz Lvova.

19.29 “Žal smo bili obveščeni, da je bil v enem izmed vojaških napadov na mesto Harkov uničen tudi konzulat Republike Slovenije v Ukrajini. Obsojamo to nezaslišno dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino,” so uničenje potrdili na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.

Slovenski konzulat v Harkovu (Foto: MZZ)

19.10 Vodja delegacije EU v Ukrajini Matti Maasikas je na Twitterju sporočil, da je bil v današnjem ruskem napadu na Harkov uničen tudi slovenski konzulat kot “kolateralna diplomatska škoda”, poroča N1. V napadu na Harkov je umrlo najmanj 10 ljudi, več kot 35 pa je ranjenih.

17.36 V bombnem napadu na televizijski sprejemnik v Kijevu je umrlo najmanj pet ljudi.

Image

17.16 Globalna hekerska skupina Anonymus je na Twitterju sporočila, da je sprožila kibernetsko vojno proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Skupina je pozvala vse hekerje sveta, naj se združijo in skupaj napadajo Rusijo. Anonymus je že prevzel odgovornost za blokado spletne strani naftnega velikana Gazprom, državnega medija RT in številnih ruskih ter beloruskih vladnih agencij. Twitter račun Anonymusa ima 7,4 milijona sledilcev, čeprav naj ne bi šlo za uradni račun skupine. Vojna napoved je bila objavljena že 24. februarja, od takrat naprej pa se vrstijo napadi na rusko informacijsko infrastrukturo, objave tajnih dokumentov in podobno.

17.01 Ruska vojska je z brutalnim obstreljevanjem napadla mesto Harkov, kjer je do tal uničila eno izmed bolnic. Gre še za enega izmed zločinov na Putinovem seznamu.

16.24 Rusija je napadla televizijski oddajnik v Kijevu, televizijski kanali so prenehali delovati. Enako taktiko so v vojni za Slovenijo uporabili v JLA, vendar ni delovala. “Premagali smo jih v 10 dneh,” je bodrilne besede Ukrajincem namenil Janez Janša.

Image

16.15 Poljska in Slovaška v Ukrajino ne bosta pošiljali vojaških letal.

16.12 Evropski poslanci bodo v resoluciji predvidoma med drugim pozvali še h krepitvi podpore Ukrajini, tudi obrambne, ter k omejitvi uvoza ruskega plina in nafte. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je ključna sporočila strnila v štiri točke: Evropa ne sme ostati odvisna od ruskega plina, ne sme več sprejemati ruskega denarja – tudi ruske super jahte ne smejo več imeti pristanišča v Evropi, ki prav tako ne sme več prodajati potnih listov Rusom, več je treba vlagati v obrambo in boriti se je treba proti dezinformacijam.

16.11 Da so Ukrajinci dobrodošli v Uniji in da sodijo vanjo, da so prijatelji, je poudaril tudi vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v parlamentu Manfred Weber.

16.10 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v virtualnem nagovoru Evropskega parlamenta pozval, naj EU dokaže, da je z Ukrajino, da je ne bo pustila same. “Potem bo življenje premagalo smrt in svetloba bo premagala temo. Slava Ukrajini,” je dejal. “Nihče nas ne bo zlomil. Močni smo, Ukrajinci smo,” je dejal Zelenski v virtualnem nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem zaradi ruske invazije v Ukrajini. “Zdaj se borimo za preživetje. To je največja motivacija. A borimo se tudi za to, da bi bili enakovredni člani Evrope,” je še poudaril ukrajinski predsednik po besedah tolmača v angleščino, ki je danes ob svojem delu jokal. EU bo po besedah Zelenskega veliko močnejša z Ukrajino. Ukrajinci so dokazali svojo moč, dokazali so, da so najmanj enaki drugim Evropejcem, zdaj naj EU dokaže, da je z Ukrajino, je še dejal. Zelenski je poudaril, da danes ne bere z lista, saj se je “faza papirjev” za Ukrajino končala, zdaj gre za življenje ali smrt. “Borimo se za svojo zemljo in svobodo,” je izpostavil. Predsednikovemu nagovoru je sledil dolg in bučen aplavz.

16.02 Minister za obrambo Matej Tonin je danes povedal, da so za begunce iz Ukrajine pripravili 300 mest v Logatcu, ministrstvo za delo pa je lociralo 80 različnih mest za otroke, ki bi morda prišli v Slovenijo brez staršev. V Velenje pa po ponedeljkovem sprejemu prvih družin iz Ukrajine prihaja v sredo nova skupina beguncev.

16.01 Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, do tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do konca sezone 2021/22 ne bodo smeli sodelovati na nobenem tekmovanju pod njenim okriljem.

15.35 Janez Janša je ob novici, da je Evropski parlament podprl prošnjo Ukrajine za pridružitev v EU zapisal: “Izjemno vesel, da je Evropski parlament podprl naš predlog za članstvo Ukrajine v EU. Še teden dni nazaj so mnogi dejali, da gre za utopijo. Nadaljujmo tako z Moldavijo in Gruzijo.

Janša in Morawiecki sta prejšnji teden ob podpori več drugih držav predlagala, da bi Ukrajini omogočili članstvo v EU do leta 2030. Skupno osem držav članic Unije – poleg Slovenije in Poljske še vse tri baltske, Češka in Slovaška ter Bolgarija – so nato konec tedna pozvale, da bi morala Unija Ukrajini podeliti status kandidatke za članstvo in z njo čim prej začeti pristopna pogajanja. To so v skupnem pismu v ponedeljek uradno podprli tudi predsedniki omenjenih držav, med njimi predsednik republike Borut Pahor. V pismu, napisanem na pobudo poljskega predsednika Andrzeja Dude, pozivajo države članice, da zagotovijo močno politično podporo in omogočijo, da Evropska unija naredi potrebne korake, da Ukrajina nemudoma pridobi status kandidatke in začne pogajalski proces. Kandidaturo Ukrajine za članstvo v EU je danes podprl hrvaški predsednik Zoran Milanović. Kot so sporočili iz njegovega urada, bi Ukrajini morali čim prej dati status kandidatke. Obenem je predlagal, da se status kandidatke za članstvo v EU zahteva tudi za BiH in Kosovo ter da EU takoj začne pogajanja o članstvu s Severno Makedonijo in Albanijo, ki že imata status kandidatke. Kot je dodal, je treba tudi pospešiti pogajanja s Črno goro, medtem ko se mora Srbija še “odločiti, ali si res želi članstvo v EU ali ne in glede na to voditi svojo politiko“.

Pobudo glede Ukrajine je danes na Facebooku v imenu svoje države prav tako podprl madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Kot je dodal, je z odločitvijo vlade o podpori že tudi seznanil poljskega in litovskega kolega.

14.53 Ruski napadalci so obstreljevali komunalna podjetja v Mariupolu in poskušali ohromiti mesto. Medtem ukrajinski mediji poročajo, da v mestu Kupiansk v regiji Harkov lokalni prebivalci protestirajo proti ruski vojski, ki je zavzela njihovo mesto, ljudje vzklikajo, da je to njihovo mesto, v bližini mestnega sveta pa je bila dvignjena ukrajinska zastava.

14.47 Evropski parlament je sprejel prošnjo Ukrajine za pridružitev Evropski uniji. Začel se je poseben sprejemni postopek. To je zelo pomemben dan v evropski zgodovini.

 

14.20 V napadu na osrednji trg v Harkovu je umrlo najmanj 10 ljudi, več kot 20 jih je bilo ranjenih. Reševalci in prostovoljci so iz ruševin odstranili okoli 10 ljudi. Potekajo dela na čiščenju ruševin, je po poročanju ukrajinskih medijev na Telegramu objavila državna služba za nujne primere. Prav tako je bil v vasi Dachne v regiji Odesa v sovražnikovem obstreljevanju poškodovan plinovod in številna gospodinjstva. Umrl je en civilist, dva sta ranjena, poroča Ukrinform.

14.12 Zaradi hudega padca ruskega rublja so vlagatelji pohiteli z dvigom gotovine. Vrste na bankomatih se vijugajo po pločnikih in okoli stavb v Moskvi ter okoli ruskih bank v Evropi.

14.03 Več zahodnih delegacij na razorožitveni konferenci v Ženevi je zapustilo dvorano med predvajanjem govora ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Diplomati so kljubovalno zapustili dvorano na začetku Lavrovovega govora, ki je bil vnaprej posnet, bojkot odhodnih diplomatov zunaj dvorane pa je bil po poročanju tujih medijev pozdravljen z aplavzom. Delegacije iz Jemna, Alžirije, Venezuele, Sirije in Tunizije so še naprej poslušale govor ruskega zunanjega ministra.

13.31 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru poslancem Evropskega parlamenta izrazil željo, da bi od njih slišali o “evropski izbiri Ukrajine”. “Ukrajinska izbira Evrope” po besedah Zelenskega izraža tisto, “k čemur smo stremeli, za kar smo šli in gremo. Zelo bi rad slišal od vas, da nam rečete ‘Evropska izbira Ukrajine’,” je dejal predsednik Ukrajine.

13.15 Romunija v celoti podpira ne le integracijo Ukrajine, temveč tudi Moldavije in Gruzije v EU, pravi romunski predsednik Klaus Iohannis. Tudi Madžarska se je odločila podpreti članstvo Ukrajine v EU, novico o tem pa je po pogovoru s poljskimi in litovskimi kolegi sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjártó. Vse tri države pozivajo Bruselj, naj pospeši proces. Medtem turške omejitve za ruska plovila v Črnem morju že začenjajo ustvarjati težave za Rusijo, saj vsajštiri ruske vojaške ladje trenutno ne morejo prečkati Bosporja.

12.16 Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva so ruske izgube v vojni naslednje:

Image

12.03 Nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja iz vrst socialdemokratov (SPD), ki trenutno zaseda več položajev v ruskih podjetjih, po poročanju nemških medijev zapušča vse več sodelavcev, ker se ni jasno distanciral od ravnanja ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po več kot 20 letih naj bi ga zapustil tudi vodja pisarne Albrecht Funk.

11.46 Prepoved Turčije ruskim ladjam skozi Bosporsko ožino predstavlja problem za vsaj štiri ruske vojne ladje.

11.45 Maersk, največji ladijski prevoznik na svetu, je objavil, da so ustavili dobave v Rusijo in iz Rusije.

11.05 Ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih Sergij Kislica je v generalni skupščini o Putinovih grožnjah z jedrskim orožjem izjavil: “Če se ima namen ubiti, ne potrebuje jedrskega arzenala. Vse, kar mora storiti, je to, kar je storil mož v berlinskem bunkerju leta 1945.”

10.30 Ukrajinski vojni dopisnik Illia Ponomarenko je objavil posnetek vdaje ruskih vojakov. Lokacija vdaje še ni znana.

10.03 Nadzorne kamere so zaznale, da ruski vojaki množično ropajo ukrajinske trgovine. Gre za navade, znane iz delovanja Rdeče armade.

10.02 Ukrajinske sile so po podatkih ukrajinskih oblasti ubile okoli 5700 ruskih vojakov, več kot 200 imajo vojnih ujetnikov.

9.59 V okupiranem mestu Melitopol ruski vojaki hodijo po domovih s seznamom ljudi za aretacijo. Poljaki in Balti se spomnijo teh metod iz let 1939–1940.

09.55 Nizozemska je objavila video o 200 protiletalskih raketnih sistemih Stinger, ki so jih poslali v Ukrajino.

https://twitter.com/visegrad24/status/1498581649432403969?s=20&t=XaJvUidg2Rp9y9idMy9HVw

09.42 Kot kaže, so se proti Putinu obrnili njegovi najzvestejši oligarhi. Milijarderja Mihail Fridman in Oleg Deripaska naj bi pretrgala vezi s Kremljem in pozvala k ustavitvi vojne v Ukrajini.

9.41 Iz mesta Harkov zopet poročajo o ruskih napadih na civilne cilje. Raketa je namreč zadela osrednji trg v središču mesta.

09.40 Češka je predstavila predlog kaznovanja podpore ruski agresiji na spletu ali drugje z enim do treh let zaporne kazni.

09:35 Ukrajinska poslanka Oleksandra Ustinova je potrdila, da se je vojski pridružilo 100 tisoč ukrajinskih prostovoljcev, vendar primanjkuje pušk, neprebojnih jopičev in čelad. Pomoč zahoda je tako ključna za obrambo, meni, da bi se moral postopek pospešiti.

9.15 Preko Twitterja vse več sporočil, da je Kijev dejansko obkoljen.

9.00 V Kijevu trenutno zatišje, viri govorijo o tem, da glavni napad nanj prihaja danes. Obstaja možnost uporabe vakuumskih bomb, ki so drugo najbolj uničevalno orožje, takoj za jedrskim. Glej TUKAJ.

8.35 Obveščevalni podatki britanskega ministrstva za obrambo kažejo, da Rusiji ni uspelo pridobiti nadzora nad ukrajinskim zračnim prostorom, napredovanje proti Kijevu pa je v zadnjih 24 urah doseglo le “majhen napredek”.

8.30 Ponovno sirene za nevarnost napada v Kijevu.

8.10 Ukrajinske oblasti so pravkar potrdile, da je bilo v nedeljskem ruskem topniškem napadu na njihovo vojaško oporišče ubitih najmanj 70 vojakov. Napad se je zgodil v mestu Okhtyrka v regiji Sumy, ki je trenutno pod obleganjem ruskih sil.

8.00 Po navedbah nekaterih virov se Rusija  po večdnevnih neuspešnih poskusih zavzetja Kijeva in drugih večjih mest ponovno krepi. Ruski viri navajajo, da se dodatne enote in oprema odpravljajo proti Ukrajini za drugi udar v urbana območja.

(Opomba spletnega urednika: podoben scenarij se je dogajal tudi v času vojne za Slovenijo. Po neuspešni akciji JLA v prvem valu so začeli pripravljati kontingent vojaških vozil za pot iz Srbije proti Sloveniji, vendar ta kolona do Slovenije ni prišla. Agresija JLA je dosegla svoj vrh šesti dan, tj. 2. julija 1991, naslednji dan je postalo jasno, da je JLA poražena.)

7.55 V Kijevu spet sirene za nevarnost zračnega napada (lokalni čas 8.55).

7.30 Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

7.00 Tarča ruskega obleganja je zdaj tudi mesto Herson, ki leži na jugu Ukrajine, severno od polotoka Krim. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom, poroča AFP.

“Na vpadnicah v Herson je ruska vojska postavila kontrolne točke. Težko je reči, kako se bodo zadeve razvijale,” je zapisal in dodal: “Herson je ukrajinski. Herson bo vzdržal!”

6.30 Rusija naj bi uporabila v Harkovu tudi prepovedano termobarično orožje, še poroča BBC, ki dodaja, da teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je bilo v nedeljskem napadu na oporišče njihove vojske v Ohtirki ubitih 70 vojakov.

Ukrajinska stran pa je tudi zatrdila, da so sestrelili več ruskih bojnih letal. V ponedeljek naj bi jih sestrelili pet ter en helikopter, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da informacij ni mogoče preveriti. Letala naj bi uničili med napadi na mesti Vasilkiv in Brovari južno od Kijeva ter blizu Žitomira.

6.15 Po podatkih ZN je v Ukrajini doslej umrlo več kot sto civilistov, medtem ko ukrajinska stran poroča o več kot 150 mrtvih civilistih.

6.00 Kijevu se približuje dolg ruski vojaški konvoj, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgodaj zjutraj so se po več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, poroča BBC.

Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do Pribirska na severu, je na podlagi svojih satelitskih posnetkov sporočila ameriška družba Maxar. Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drug od drugega, medtem ko so na nekaterih delih vozila zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja pa je opaziti goreče hiše.

Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju BBC naj bi ruske sile začele tudi napad na Herson na jugu Ukrajine. Sicer pa je bilo ponoči v več mestih po Ukrajini slišati eksplozije.

5.00 Po podatkih urada visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je v Ukrajini zaradi ruskega napada doslej umrlo več kot sto civilistov, ranjenih jih je bilo več kot 300. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem otrok.

3.00 Slovenski shod v podporo Ukrajini bo v sredo, 2. marca, ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

2.00 O eksplozijah v Harkovu in prestolnici Kijev poročajo tudi po koncu včerajšnjega prvega kroga pogovorov o konfliktu med rusko in ukrajinsko stranjo.

V Kijevu naj bi po navedbah dpa odjeknili najmanj dve večji eksploziji. V Harkovu na severovzhodu Ukrajine so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian in drugih medijev odjeknile najmanj tri eksplozije. Tudi v drugih regionalnih središčih so se slišali alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov.

1.00  EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino včeraj dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft Igor Sečin in izvršni direktor naftne družbe Transneft Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

0.30 ZDA so včeraj ukazale izgon 12 ruskih diplomatov pri Združenih narodih zaradi aktivnosti, ki niso v skladu z njihovim diplomatskim statusom. To bi med drugim lahko pomenilo, da so jih identificirali kot vohune.