fbpx

[Iz minute v minuto] Se je zgodil napad na NATO članico? Nad Črnim morjem izginila romunsko letalo in helikopter!

Putin je dobil sporočilo celotnega sveta: ustavi vojno! (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, včerajšnja pogajanja niso prinesla uspeha. Razmere postajajo vedno bolj nevarne, saj je sedaj med agresorji tudi Belorusija. Do sedaj je na ukrajinski strani umrlo že 2 tisoč civilistov. Generalna skupščina ZN je danes po treh dneh izrednega zasedanja z 141 glasovi proti petim in 35 vzdržanimi potrdila predlog resolucije o ruski agresiji proti Ukrajini. V resoluciji zahteva takojšen konec spopadov in umik ruskih enot iz Ukrajine. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

22.05 Med patruljiranjem ob obali Črnega morja je iz radarjev izginilo romunsko letalo MIG-21. Takoj za njim je iz radarjev izginil še reševalni helikopter s petimi člani posadke. Če se potrdi sum, da so ju sestrelili Rusi, gre za napad na NATO članico, kar pomeni napad na celotno zavezništvo.

Image

21.55 Štiri ruska bojna letala so vstopila v švedski zračni prostor vzhodno od otoka Gotland v Baltskem morju, so danes sporočili iz švedske vojske. Čeprav so podobne kršitve zračnega prostora s strani Rusije pogoste, so današnji dogodek obravnavali bolj resno zaradi ruske invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

20.20 Gruzija bo “takoj” zaprosila za članstvo v Evropski uniji, je danes sporočila gruzijska vladajoča stranka. Za to so se odločili dan po tistem, ko je Evropski parlament pozval k podelitvi statusa države kandidatke Ukrajini.

19.00 Generalna skupščina ZN je danes po treh dneh izrednega zasedanja z 141 glasovi proti petim in 35 vzdržanimi potrdila predlog resolucije o ruski agresiji proti Ukrajini. V resoluciji zahteva takojšen konec spopadov in umik ruskih enot iz Ukrajine. Po objavi izida glasovanja je v dvorani Generalne skupščine zadonel velik aplavz.

18.48 Ruska vojska ni uspela pokoriti Ukrajincev, ker med njimi vlada samozavest do odpora. Kljub temu, da nimajo dovolj orožja, se organizirajo na svoj način. Izdelava zažigalnih koktejlov – molotovk – je način, kako lahko aktivno sodeluje celotna družba proti okupatorju.

17.49 Ministrstvo za zunanje zadeve je po ruskem napadu na ukrajinski Harkov, v katerem je bil uničen konzulat Slovenije, danes na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Rusije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan mu je predal protestno noto z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode, so sporočili z MZZ. V napadu na zgodovinsko središče mesta Harkov, kjer je veliko stanovanjskih zgradb, je bilo v torek uničeno tudi upravno poslopje na osrednjem trgu, v katerem je bil sedež slovenskega konzulata v Harkovu. Častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu ni bil poškodovan in je na varnem.

16.57 Socialna omrežja omogočajo, da v javnost prihajajo posnetki z napadenih območij Ukrajine. V nadaljevanju objavljamo krvav posnetek, ki ni za občutljive.

16.48 Primerjava ameriške invazije na Irak in ruske agresije na Ukrajino: Ameriške sile so Irak zavzele v šestih dneh, pri tem pa so izgubile 1 letalo, 2 tanka, 34 vojakov in 17 transporterjev. Zanemarljivo malo v primerjavi z izgubami ruskih sil.

16.31 Ukrajinski kmetje še naprej odvažajo zapuščene ali uničene ruske tanke.

16.14 Ukrajina je danes pozvala zaskrbljene matere ruskih vojakov, naj pridejo po svoje sinove, ki so jih zajeli na bojišču, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Teden dni po ruski invaziji na Ukrajino Kijev trdi, da je zajel več deset ruskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Sprejeta je bila odločitev, da se zajete ruske vojake izroči njihovim materam, če pridejo po njih v Ukrajino, v Kijev,” je v izjavi sporočilo obrambno ministrstvo. “V nasprotju s Putinovimi fašisti se Ukrajinci ne borimo proti materam in njihovim ujetim otrokom,” so sporočili iz Kijeva. Ukrajina si prizadeva oslabiti podporo ruske javnosti invaziji tudi z odprtjem telefonske linije, na kateri lahko ruski starši izvedo, ali so njihovi sinovi med mrtvimi ali zajetimi. Po spletu sicer krožijo številni posnetki, ki prikazujejo zmedene in razorožene mlade moške v uniformah.

15.42 Iz Kremlja so danes sporočili, da je ruska delegacija pripravljena na nadaljevanje mirovnih pogovorov z Ukrajino. “Naša delegacija bo pripravljena nadaljevati pogovore,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njihovem pričakovanju bodo pogajanja znova stekla danes zvečer. V Kijevu medtem ne vedo, kdaj se bodo pogovori nadaljevali.

14.19 Ukrajinci agresorjem ob cestah puščajo posebne smerokaze – vse smeri vodijo v Haag!

Image

14.07 Poročevalci poročajo, da prvič od ruskega napada 24. februarja ukrajinske sile prehajajo iz defenzive v ofenzivno fazo vojne. Razmere se torej obračajo, saj so Ukrajinci celo zavzeli mesta, ki so bila že 8 let pod rusko okupacijo, napredujejo pa v Donecku. Še vedno pa potekajo siloviti boji za Harkov in Herson.

13.47 V javnost so prišli še posnetki zaprtih otrok, starih od 7 do 11 let, ki so skupaj s starši protestirali proti vojni pred ukrajinskim veleposlaništvom v Moskvi.

13.15 Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so sestrelili dva ruska lovca Suhoj SU-35, izgubili pa so enega Miga-29.

12.09 Po poročanju nekaterih virov je projekt Severni tok 2 vložil predlog za stečaj. Švicarski uradniki so potrdili, da so bile usodne sankcije ZDA.

11.35 Največja ruska banka Sberbank pod pritiskom sankcij, ki jih je Zahod zaradi invazije na Ukrajino sprejel zoper Rusijo, zapušča evropski trg. Kot so sporočili iz banke, njihove evropske podružnice doživljajo “nenormalne odlive sredstev ter grožnje zaposlenim in poslovalnicam“.

11.20 V Mladi Sloveniji – podmladku Nove Slovenije – so pred Državnim zborom izobesili veliko ukrajinsko zastavo med ostale države EU. Menijo namreč, da je prihodnost Ukrajine v evropski družbi svobodnih in demokratičnih držav. Pri tem so jih podprli tudi poslanci NSi.

Image

11.18 V javnost prihajajo posnetki neverjetnega junaštva Ukrajincev, ki s svojimi telesi in vozili blokirajo ceste do največje jedrske elektrarne v Evropi – v Energodaru.

11.12 Pet otrok je ruska policija aretirala, ker so v Moskvi protestirali proti vojni v Ukrajini pred ukrajinsko ambasado. Tja so prišli s svojimi starši, rožami v rokah in napisi s pozivi o koncu vojne. Po posredovanju odvetnika so jih izpustili na prostost.

Ruski otroci na policiji v Moskvi (Foto: Twitter)

10.56 Rusija naj bi nekdanjega prebeglega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča pripeljala v Minsk. Načrt je, da ga Putin razglasi za novega ukrajinskega predsednika.

Image

10.52 Ruske sile so severno od Kijeva, v Irpinu, napadle naseljena območja. Ukrajinska vojska je vse napade tudi odbila.

https://twitter.com/visegrad24/status/1498932649892761601?s=20&t=OsCVWKEm–51IlKM4ANxKw

10.51 Ukrajinski mednarodni legiji se je doslej pridružilo 400 Švedov, 200 Nizozemcev in 70 Japoncev. Na poti so Američani, Britanci, Kanadčani, Poljaki …

Image

10.50 Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je potrdilo, da je Ukrajina prejela več dronov Bayraktar TB-2 iz Turčije. Iz Turčije so poleteli na Poljsko in nato v Ukrajino.

Image

10.33 Potem ko so v Scali odpovedali sodelovanje ruskemu dirigentu Valeriju Gergijevu, ki velja za podpornika ruskega predsednika Vladimirja Putina, se mora sedaj milanska operna hiša zdaj znajti tudi brez ruske sopranistke Ane Netrebko. Pevka je sicer odpovedala tudi vse svoje koncerte v prihodnjih mesecih.

9.50 Vlada je danes vzpostavila vladni klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij nudili informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, medtem ko je za klice iz tujine na voljo telefonska številka +386 1478 7530. V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč. Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected]. Aktualne informacije in kontaktne številke pa so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku, so sporočili.

9.45 Duhovniki in diakoni Ruske pravoslavne Cerkve pozivajo k premirju in zaustavitvi vojne v Ukrajini. Na vse odgovorne in javnost so naslovili odprto pismo, ki ga je podpisalo že več kot 200 duhovnikov in diakonov, poroča spletna izdaja časopisa Domovina.

9.31 Ukrajinske sile so uspešno ustavile ruski konvoj tankov v Buči, predmestju Kijeva. Uspeli so zahvaljujoč protitankovskemu orožju, ki ga je donirala britanska vlada.

Image

9.29 Slovenija bi morala od Rusije zahtevati povračilo za škodo in opravičilo za barbarski napad na slovenski konzulat v Harkovu, trdi Saša Sever. Medtem pa so se v Hrakovu danes zjutraj nadaljevala huda obstreljevanja ruskih sil.

9.00 Napadi na Harkov se nadaljujejo, vse več je tudi govoric o masovnem napadu na Dnipro (nekdaj Dnepropetrovsk). V Harkovu naj bi bilo v najnovejšem obstreljevanju ubitih najmanj 21 civilistov.

8.15 Ukrajinska vojska sinoči uspešno odbila napad ruske kolone, ki je v Kijev skušala priti skozi predmestje Buča:

7.50 Ob 9. uri po lokalnem času bo Kijev zapustil konvoj Združenih narodov za vse, ki želijo umik iz mesta.

7.45  Ameriški predsednik Joe Biden je uvodni del govora o položaju v državi posvetil ruskemu napadu na Ukrajino in zatrdil, da bo svoboda vedno slavila nad tiranijo. Ob nizanju že sprejetih sankcij proti Rusiji je napovedal še zaprtje ameriškega zračnega prostora za ruska letala.

7.40 Na sedežu ZN v New Yorku se je v torek nadaljeval drugi dan izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o ruski agresiji proti Ukrajini, pri čemer je velika večina držav kritizirala Rusijo zaradi napada in izražala podporo predlogu resolucije, ki zahteva takojšnji umik ruskih enot iz Ukrajine.

7.30 Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile.

V mestu potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno vojaško bolnišnico. V strelskih spopadih za bolnišnico po navedbah regionalne policije ni umrl noben ukrajinski vojak, razmere tam pa naj bi bile zdaj znova pod nadzorom in ukrajinske sile so okrepile varovanje.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

V Mariupolu, pristaniškem mestu ob Azovskem morju, je bilo v torek po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka ranjenih okoli sto ljudi.

V Borodjanki, 50 kilometrov od Kijeva, sta bili v ruskem obstreljevanju v torek uničeni dve stanovanjski zgradbi. Tudi ruski napadi na samo prestolnico se stopnjujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najmanj pet ljudi je umrlo v torkovem napadu na glavni televizijski stolp, a ta medtem nemoteno deluje naprej. Rusi so obstreljevali tudi območje blizu spomenika holokavstu.

V mestu so razmere zelo napete, saj se mu še naprej približuje ogromen, več kot 60 kilometrov dolg konvoj ruske vojske, kar naj bi nakazovalo, da se obeta velik kopenski napad. Poleg tega je ukrajinsko obrambno ministrstvo ponoči sporočilo, da se boji napada beloruskih sil s severa, potem ko je beloruski voditelj ALeksander Lukašenko odredil krepitev sil na meji z Ukrajino.

Po zadnjih podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je bilo od začetka ruske invazije v četrtek v Ukrajini ubitih najmanj 136 civilistov, od tega 13 otrok, a dejanska številka je verjetno veliko višja. Okoli 400 ljudi naj bi bilo ranjenih.

Ukrajinska vlada medtem poroča o več kot 350 ubitih civilistih in okoli 1700 ranjenih, piše BBC.

7.00 Ukrajinske varnostne sile naj bi preprečile poskus atentata na predsednika Volodimirja Zelenskega, potem ko so dobile opozorilo članov ruske varnostne službe, ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino, poroča ameriški medij Axios, ki se sklicuje na načelnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksija Danilova.

Danilov je sporočil, da so jih člani ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki so proti vojni, obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili, še preden so lahko dosegli svoj cilj.

Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji.

Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

6.00 Ruske sile naj bi davi zasedle Herson na jugu Ukrajine. Kot poroča britanski BBC, sicer ni jasno, kakšen je položaj v mestu, vendar pa od tam prihajajo informacije, da so na ulicah ruski vojaki. V Harkovu na vzhodu Ukrajine pa so ponoči pristali ruski padalci, v mestu potekajo boji.

 

Župan Hersona Igor Kolihajev je za lokalni radio povedal, da so ruske sile ponoči zavzele železniško postajo in pristanišče. “Boji se nadaljujejo in dogaja se zasedba našega mesta,” je dejal po poročanju BBC.

Dodal je, da je umrlo precej ljudi, tako vojakov kot civilistov, predstavniki oblasti pa se trudijo ljudem pomagati, da bi se zatekli na varno.

Herson je mesto s 300.000 prebivalci, ki leži med mestoma Mikolajev in Nova Kahovka. Ruske sile na tem območju Ukrajine najhitreje napredujejo in napadajo več mest. Iz Mikolajeva so so sicer sporočili, da je mesto še v ukrajinskih rokah.

Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile. V mestu potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno bolnišnico.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

5.00 Iz mesta Žitomir v osrednji Ukrajini so v torek zvečer poročali o letalskem napadu, ki naj bi zahteval štiri smrtne žrtve. Ruske rakete kalibr naj bi domnevno poškodovale številne stanovanjske stavbe in bolnišnico, poročanje ukrajinskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah svetovalca ukrajinskega notranjega ministrstva Antona Geraščenka, ki se sklicuje na lokalne oblasti, so umrli štirje ljudje. Na videoposnetkih, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, je videti goreče hiše in reševalce.

4.45 Medtem ko Rusija krepi svojo ofenzivo v Ukrajini, se na političnem parketu nadaljujejo prizadevanja za ustavitev spopadov, ki terjajo vse več smrtnih žrtev. Po poročanju ruskih medijev naj bi se na novih pogovorih danes sestali ruski in ukrajinski predstavniki. Zaradi ruske invazije se bodo sestali tudi kmetijski in finančni ministri EU.

4.30 Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v torek ukazal okrepitev beloruske vojske na meji z Ukrajino na jugu države. Prav tako je vojsko poslal na mejo s Poljsko na zahodu države. Ob tem je zagotovil, da vojska Belorusije, ki je tesna zaveznice Rusije, ne bo sodelovala v napadu na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ker pa ruske sile napadajo Ukrajino tudi z beloruskega ozemlja, je jasno, da je Belorusija vpletena v dogajanje.

4.00 Včerajšnji levičarski shod v Ljubljani je bil dejansko napad na vlado in podpora Putinu:

3.00 Iz Slovenije prihajajo številne obsodbe napada na slovenski konzulat v Harkovu:

2.00 Danes ob 17. uri je shod v podporo Ukrajini.