Kdo je kriv? Izginilo letalo z 239 ljudmi na krovu, sledi nobenih

Foto: epa

Minevata točno dve leti, odkar je z radarjev izginilo malezijsko potniško letalo z 239 ljudmi na krovu. Skrivnost, kje se nahaja letalo in zakaj je strmoglavilo, do danes še ni razrešena. Pred dnevi naj bi na obali Mozambika našli njegove razbitine, a tudi te veliko odgovorov vseeno niso dale. Tako o usodi letala obstajajo številne teorije zarote, ki še vedno burijo duhove. 

”Nikoli si nisem predstavljal, da bi lahko našel kaj takega. Počutim se kot v sanjah,” je odkritje razbitin za CNN komentiral Blaine Gibson, eden od najditeljev razbitin izginulega letala. Na obali Mozambika so pred dnevi namreč našli več delov, ki pripadajo malezijskemu letalu MH370, ki je pred točno dvema letoma izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking.

Nedavno najdene razbitine letala MH370 (foto: epa)

Nedavno najdene razbitine letala MH370 (foto: epa).

Za letalom se je zgubila vsaka sled, potem pa je letelo še šest ur
Na krovu letala je bilo 239 ljudi iz 12 držav in uro po vzletu, približno 120 pomorskih milj vzhodno od malezijske obale, se je za letalom izgubila vsaka sled. Kasneje so preiskovalci ugotovili, da
je letalo, potem ko je izginilo z radarja, letelo še približno šest ur. Na podlagi teh ugotovitev so iskanje nato nadaljevali na najbolj verjetnem mestu, kjer naj bi letalo izginilo – v južnem Indijskem oceanu.

Kljub novim ugotovitvam pa strokovnjaki pravijo, da najdene razbitine končnega odgovora o tem, kaj se je z izgubljenim letalom dejansko zgodilo, ne bodo prinesle. Veliko teorij o usodi letala pa obstaja predvsem zato, ker niso našli še nobene od obeh črnih skrinjic.

Teorije zarote: Zakaj je letalo nenadoma zavilo v levo?
Med drugim še vedno ni znano, zakaj je letalo, preden je izgubilo signal, nenadoma zavilo močno v levo. Kot poudarjajo strokovnjaki, so takšni nenadni zavoji redki in so običajno posledica napak na letalu, ko želijo piloti zasilno pristati. V medijih je bilo veliko ugibanja tudi o možnosti, da je želel pilot storiti samomor ali pa da so letalo morda ugrabili.

Še vedno tudi ni jasno, ali je letalo strmoglavilo zaradi tega, ker mu je zmanjkalo gorivo, ali pa je šlo za kakšno drugo tehnično napako. Nihče od potnikov ni skušal uporabiti mobilnega telefona in med letom poklicati sorodnike ali znance, iz česar lahko sklepamo, da niso slutili, da bi bilo z letalom karkoli narobe.

Svojci še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z bližnjimi
Tudi z najdenimi prvimi razbitinami letala skrivnost njegovega izginotja še ni razrešena in težko je pričakovati, da bi bili odgovoru kaj bližje – razen v primeru, da bodo našli črni skrinjici. Svojci še vedno upajo, da bodo nekoč izvedeli, kaj se je zgodilo z njihovimi bližnjimi na dan izginotja letala.

Spominska slovesnost ob drugi obletnici izginotja letala (Foto: epa)

Spominska slovesnost ob 2. obletnici izginotja letala (foto: epa).

M. G.