Izgon ruskih diplomatov napovedalo že več kot 20 držav

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Poleg številnih evropskih držav, ZDA in drugih britanskih zaveznic se je izgonu ruskih diplomatov pridružila še Avstralija. V ponedeljek pa je v usklajenem ukrepanju izgon več kot 100 ruskih diplomatov napovedalo več kot 20 držav, in sicer kot odgovor na napad z živčnim plinom na ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji.

Vlada v Avstraliji se je odločila izgnati dva ruska diplomata, ki naj bi bila “neprijavljena obveščevalna uradnika”. Avstralski premier Malcolm Turnbull je ob tem pojasnil, da odločitev odraža “šokantno naravo napada …, ki je ogrozil neštete pripadnike skupnosti”. Izgnana diplomata morata državo zapustiti v sedmih dneh, piše STA.

Poleg Avstralije se je odločilo ruske diplomate izgnati več kot 20 držav, in sicer kot odgovor na napad z živčnim strupom 4. marca na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju v Veliki Britaniji. Oba sta v kritičnem stanju in v komi, britanski obveščevalci pa so ugotovili, da za napadom stoji Moskva. Rusi seveda vsakršno vpletenost zanikajo. Med državami, ki so se odločile izgnati ruske diplomate, je kar 16 držav članic EU.

Prikaz po državah o številu izgnanih ruskih diplomatov.

Avstralski premier je prepričan, da je napad usklajen z “vzorcem nepremišljenega in načrtnega ravnanja Rusije, ki predstavlja vse večjo grožnjo mednarodni skupnosti”. Ob tem je dodal, da takšnega napada ne more tolerirati nobena suverena država, poroča STA. Avstralci pa so s tem podprli Veliko Britanijo v najbolj obsežnem izgonu ruskega diplomatskega osebja v zgodovini. Rusi takšen odziv ocenjujejo kot provokativno potezo in “obljubljajo”, da ne bo ostala brez odgovora.

J. G.