fbpx

Izgrede migrantov v centru pri Sarajevu dušilo na stotine policistov!

Migrantski center Blažuj pri Sarajevu. (Foto: epa)

V noči s srede na četrtek, 21. januarja 2021, je v migrantskem centru v okolici Sarajeva prišlo do izgredov pri katerih je morala intervenirati posebna protiizgredna enota policije. Več ljudi je bilo ranjenih.

V spopadih, ki so jih izzvali migranti v kampu nedaleč od Blažuja sta bila poškodovana najmanj dva policista ter uslužbenec Mednarodne organizacije za migracije (IOM), zadolžen za vodenje migrantskega centra, je povedal tiskovni predstavnik sarajevske policije Mirza Hadžiabdić.

Po poročanju Hine so migranti poškodovali več policijskih vozil, fotografije lokalnih medijev pa prikazujejo prevrnjene avtomobile z razbitimi okni. Zaradi silovitosti migrantskega izgreda v centru za migrante v Blažuju so morali posredovati pripadniki posebnih policijskih enot s psi.

Do izgredov prišlo zaradi poskusa premestitve provokatorja
Več migrantov je bilo privedenih zaradi nasilnega obnašanja, ravno tako pa je bila sprožena preiskava. Po zaenkrat dostopnih informacijah naj bi do izgreda prišlo, ker so predstavniki IOM skušali iz kampa v drugo migrantski center preseliti enega od migrantov, ki je že prej spodbujal k izgredom. Gladovno stavko so očitno hitro nadomestili z nasiljem.

“Gre za migranta, ki je v resnici vodja ene od skupin v tem kampu. Migranti so ga skušali nasilno osvoboditi, nakar je prišlo do spopada,” je povedal Hadžiabdić.

Po trditvah fotoreporterja Klix.ba so migranti v spopadu s policisti prevrnili tri policijska vozila, še več pa so jih poškodovali s kamni. V dveh migrantskih centrih v okolici Sarajeva lahko sprejmejo več kot 2,5 tisoč migrantov. Po poročanju Radia Sarajevo je izgrede migrantov mirilo na stotine policistov s psi, več deset migrantov pa je bilo aretiranih.

Migranti, ki so trenutno nastanjeni v kasarni v Blažuju, so se pred tem nahajali v migrantskem centru Vučjak na meji s Hrvaško nedaleč od Bihaća.

Ivan Šokić