fbpx

Izjava nevredna predsednika Evropskega parlamenta je politično motivirana in kaže na nepoznavanje razmer v Sloveniji

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli (foto: sta).

Le kdo je David Sassoli, da premierja Janeza Janšo opozarja, češ napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane? In na podlagi katerih besed predsednik Evropskega parlamenta, ki je v desetih letih izgubil 70 odstotkov volivcev, slovenskega premierja sploh lahko obtožuje kakršnih koli napadov? Več kot očitno je, da je evropska delegacija že od samega začetka odločena, na kakšen način si bo narisala sliko o stanju v Sloveniji ter aktualni vladi, Sassolijeve besede pa so to le še dodatno potrdile.

Poročali smo že, da je v Sloveniji na “misiji” sedem poslank in poslancev Evropskega parlamenta, in sicer prihajajo iz odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter iz odbora za proračunski nadzor. Namen njihovega obiska naj bi bil oceniti stanje na področju pravne države, svobode medijev in tudi boja proti korupciji. V okviru te misije imajo v načrtu srečanja z novinarji, z varuhom človekovih pravic, s predsednikoma računskega in ustavnega sodišča, z informacijsko pooblaščenko in z vrhovno državno tožilko ter tudi z nekaterimi drugimi. Želeli so se sestati tudi s premierjem Janezom Janšo, ki pa ni potrdil svoje udeležbe.

Foto: Twitter/Tine Ribič

Belgijska poslanka Assita Kanko je tvitnila: “Z nami se noče srečati, ima pa dovolj časa, da s svojimi objavami sproža viharje na Twitterju, tudi na račun našega obiska.” Dodala je še, da je nad takšnim odnosom ogorčena in ponudila, da termin srečanja prilagodijo premierju. Komentirala je tudi evropska stranka S&D, katere članica je Tanja Fajon, in sicer so zapisali, da je delegacijo pričakal prazen stol, namesto predsednika vlade. “Zanj imamo veliko vprašanj o skrb vzbujajočem stanju v Sloveniji na področju svobode medijev in pravne države,” so zaskrbljeno zapisali, povsem v stilu Fajonove. Vabilo poslancev sta odpovedala tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič in kulturni minister Vasko Simoniti – slednji tudi zato, ker so na ministrstvu želeli, da se pogovor v interne namene posname, evropski poslanci pa so to zavrnili.

 

Na vse to se je seveda odzval tudi predsednik vlade in upravičeno vprašal: “Kdo ste vi? Kolikokrat ste se srečali z nemško kanclerko, nizozemskim premierjem ali francoskim predsednikom? Mimogrede, na Nizozemskem je bil nazadnje ubit novinar v EU. V Sloveniji so bili takšni poskusi izvedeni le med režimom vaših tovarišev iz stranke SD.” Ob tem je imel premier gotovo v mislih tudi napad na novinarja Mira Petka, ki so ga pred dvajsetimi leti pretepli skoraj do smrti.

Kasneje pa se je pregovarjanju na družabnem omrežju pridružil še predsednik evropskega parlamenta David Sassoli, ki je Janši dejal, naj konča provokacije zoper člane evropske delegacije. Zapisal je, da so napadi na evropske poslance tudi napadi na evropske državljane in dodal, da lahko konstruktivno sodelovanje temelji le na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. No, Sassolijev zapis pa je razburil evropskega poslanca Milana Zvera, ki je odgovoril: “Gospod Sassoli, globoko sem razočaran nad vašo neutemeljeno izjavo, ki ni vredna predsednika ene največjih demokratično izvoljenih institucij. Vaša izjava je politično motivirana in kaže na nepoznavanje razmer v Sloveniji.

Sara Kovač