Izrael nad Hamasove teroriste

Izraelska vojska izvaja zračne napade na območju Gaze. (Foto: epa)

Izrael je v jutranjih urah izvedel zračne napade na položaje palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze in južnega Libanona. S tem se je odzval na četrtkovo izstrelitev 34 raket z libanonskega na izraelsko ozemlje, v kateri sta bili lažje poškodovani dve osebi.

Tiskovni predstavnik Izraelskih obrambnih sil (IDF) za mednarodne odnose Richard Hecht je povedal, da so bili izraelski napadi na jugu Libanona osredotočeni predvsem na palestinske cilje na območju, s katerega so bile izstreljene rakete na Izrael. “IDF ne bo dovolila, da bi teroristična organizacija Hamas delovala v Libanonu, in meni, da je država Libanon odgovorna za vsak ogenj z njenega ozemlja,” je v izjavi sporočila IDF.

Tik pred današnjimi zračnimi napadi je izraelski premier Benjamin Netanjahu posvaril, da bo izraelski odgovor drago stal napadalce. Premier se je že v četrtek sestal s svojim varnostnim kabinetom in sprejel vrsto odločitev, ki so temeljile na priporočilih obrambnih sil kot odgovor na obstreljevanje državljanov Izraela na severu in jugu, je sporočil njegov kabinet.

Spopadi med Palestinci in izraelskimi silami so sicer izbruhnili že v sredo, potem ko so se Palestinci, oboroženi s pirotehničnimi sredstvi, palicami in kamni, zabarikadirali v mošejo Al Aksa. Policija, ki je ob posredovanju med drugim uporabljala tudi solzivec, gumijaste naboje in šok granate, pa je pridržala okoli 350 ljudi.

Izraelska vojska izvaja zračne napade na območju Gaze. (Foto: epa)

Po izbruhu spopadov je bilo v sredo s severnega območja Gaze na izraelsko ozemlje izstreljenih več raket, Izrael pa je na to odgovoril z letalskimi napadi na obrata za proizvodnjo orožja palestinskega gibanja Hamas v osrednjem delu Gaze. Temu je sledilo novo raketno obstreljevanje z območja Gaze, zato so izraelska letala izvedla nadaljnje napade. Tudi v četrtek je bilo z območja Gaze po navedbah izraelske vojske izstreljenih sedem raket, ki pa so eksplodirale v zraku. Lokalni mediji so poročali, da je odgovornost za raketne napade prevzel Islamski džihad, ki ga financira Iran. Napade je izvedel “v odgovor na dogodke v Jeruzalemu”. Žrtev v napadih ni bilo.

Proiransko islamistično gibanje Hezbolah v Libanonu je že podprlo ukrepanje palestinskih organizacij proti Izraelu po posredovanju v Al Aksi. Kmalu za tem pa so v četrtek izraelske sile sporočile, da so identificirale 34 raket, ki so bile izstreljene z libanonskega na izraelsko ozemlje. 25 raket je izraelska zračna obramba prestregla, pet pa jih je padlo na ozemlje Izraela. Po poročanju izraelske reševalne službe sta bili v napadu lažje ranjeni dve osebi. Tiskovni predstavnik izraelskih sil Richard Hecht je za napad obtožil palestinske skupine.

Stopnjevanje je “zelo resno”
Izraelska vojska je krivdo za rakete iz Libanona pripisala Hamasu in palestinskemu Islamskemu džihadu, Hecht pa je dejal, da je IDF meni, da je “Hezbolah, teroristična organizacija, vedela za to in da je odgovoren tudi Libanon”. 25 raket je izraelska zračna obramba prestregla, pet pa jih je padlo na ozemlje Izraela. Po poročanju izraelske reševalne službe sta bili v napadu lažje ranjeni dve osebi. Tiskovni predstavnik izraelskih sil Richard Hecht je za napad obtožil palestinske skupine. Misija ZN v Libanonu Unifil pa je opozorila, da so razmere izjemno resne in vse strani pozvala k zadržanosti.

Sara Kovač