fbpx

Izrael po trditvah konzorcija DKG najvarnejša država v času pandemije covid-19, med deseterico tudi Madžarska

Ultraortodoksni judovski pogrebniki (foto: EPA)

Konzorcij komercialnih in nevladnih organizacij, katerih področja zanimanja obsegajo vse od znanstvenega raziskovanja do vlaganja, podjetništva, analiziranja, medijev in filantropije Deep Knowledge Group je objavilo seznam najvarnejših držav med čaom pandemije COVID-19. Na prvem mestu je Izrael, med prvih deset sta se uvrstili sosednja Madžarska in Avstrija, Slovenija pa se nahaja pri samem repu seznama.

“Družbeno distanciranje, omejitev potovanja, testiranja in pripravljenost bolnišnico ter nacionalni odziv so bili vsi zelo dobri,” je za Times of Israel stanje v judovski državi ocenil ameriški strokovnjak za zdravstvene podatke dr. Martin Zand.

Nobelov nagrajenec Michael Levitt je ravno tako pohvalili Izrael zaradi preventivnih ukrepov, ki jih je sprejel izraelski premier Benjamin Netanjahu, pri tem pa je ravno tako poudaril potrebo po nujnih preventivnih ukrepih s katerimi lahko doprinesemo upočasnitvi širjenja kužne bolezni.

Ni vam treba objeti vsakogar
“Ni vam treba objeti vsake osebe, ki jo srečate na ulici in izogibajte se osebnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake prehlada,” je opozoril Levitt. “Bolj ko se tega držite, bolj lahko zavirate okužbo. V takih okoliščinah bo prenašalec okužil zgolj 1,5 oseb vsake tri dni in ta stopnja se bo še zmanjševala.”

Po trditvah vodje zdravstvenega centra Soroka in nekdanjega generalnega direktorja ministrstva za zdravje prof. Gabriela Barbasha, naj bi zadnjih šest dni kazalo, da se širitev koronavirusa v državi upočasnjuje. Ta trend bi po pisanju Breitbarta znali pokvariti povratniki in prišleki, ki prihajajo v Izrael iz držav po svetu, kjer je število okuženih veliko večje. “Vse kar smo dosegli do sedaj, bo zaman,” je kritičen Barbash, saj se prišlekov ob prihodu v državo ne testira na COVID-19.

V Izraelu so po zadnjih podatkih zabeležili 6.360 okužb s COVID-19, 33 ljudi je zaradi okužbe umrlo, 289 pa naj bi si jih opomoglo. Pri DKG naj bi Izrael uvrstili na prvo mesto najvarnejših držav glede COVID-19 ravno zaradi pravočasno sprejetih preventivnih ukrepov, ki so doprinesli upočasnitvi širjenja bolezni. Na drugem mestu je Singapur, sledi Nova Zelandija, Hongkong, Tajvan, Japonska, Madžarska, Avstrija, Nemčija, in Južna Koreja. Slovenija je na seznamu 140 držav, na neslavnem 120. mestu – vse to po zaslugi nekdanje vlade in pristojnih institucij, ki v virusu niso prepoznali dovolj velike grožnje, da bi ukrepali.

Ivan Šokić