fbpx

Izrael še četrtič v zadnjih dveh letih na predčasne volitve

Izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: epa)

Že četrtič v zadnjih dveh letih se Izrael pripravlja na predčasne volitve. Koalicije se sestavljajo in enako hitro razpadajo, premier Benjamin Netanjahu pa ostaja na čelu države.

Koalicija med Likudom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in belo-modrimi Bennyja Gantza je bila že od samega začetka zelo krhka. Navkljub temu, da sta po treh predčasnih volitvah maja 2020 le uspela oblikovati vlado narodne enotnosti, pa je ta bila kratkega veka.

Pogoj za koalicijo je bilo menjavanje na mestu premierja. Eno leto bi bil premier Netanjahu, eno leto Gantz. Kamen spotike je iz večih razlogov bilo sprejetje proračuna. Ta bi moral biti sprejet že v novembru, nakar bi Netanjahu prepustil premierski stolček Gantzu. A pogajanja so se zavlekla in dogovor ni bil dosežen niti v sredo, 23. decembra 2020, ko je ob polnoči iztekel zadnji rok in se je avtomatsko sprožil postopek za predčasne volitve, ki bodo 23. marca 2020.

Leva sredina se je razpadla, desnica pa razdelila
Ugibalo se je, da bo koaliranje z Netanjahujem oslabilo Gantza, a medtem je v začetku decembra prišlo do razkola znotraj Likuda. Netanjahu je na kongresu stranke premagal nekdanjega ministra za izobraževanje Gideona Saara, ta pa je posledično izstopil iz Likuda in ustanovil stranko Novo upanje.

Po trditvah Reutersa naj bi se 52-letni vodja nove desne stranke Saar v mnogočem strinjal z Netanjahujem, kar naj bi se odražalo v približno enaki podpori v anketah.

V tem času se je Netanjahu soočal tudi z obtožbami podkupovanja, prevare in izgube zaupanja. V zameno za pozitivno pokrivanje v medijih naj bi medijskim tajkunom zagotovil regulatorne usluge, od svojih prijateljev milijonarjev pa prejema darila. Netanjahu obtožbe kategorično zanika, a to ni ustavilo levičarjev, da ne bi redno protestirali pred njegovim domovanjem.

Zadnji razlog za nestabilnost naj bi bile posledice koronakrize. Če je Netanjahu v prvem delu leta žel pohvale zaradi uspešne zajezitve širjenja epidemije spomladi in zagotovitve cepiva za Izraelce, pa si je zaradi serije zapiranj države in posledičnih ekonomskih težav nakopal srd malih podjetnikov. Njegovi kritiki mu ravno tako ne morejo oprostiti, da svojega časa ne posveča zgolj in samo koronakrizi, temveč zasleduje tudi cilje povezane z aneksacijo Zahodnega brega, nekaj kar je obljubil svojim volivcem.

Netanjahu kristjanom voščil vesel Božič
Si pa je izraelski premier vzel čas in krščanskim prijateljem Izrael zaželel vesel Božič. “Želim Izraelovim številnim prijateljem po svetu zelo vesel Božič. V imenu Izraelcev, se zahvaljujem vsakemu od vas za vaše molitve in vašo podporo.

Ivan Šokić