fbpx

Trumpov sredinec globoki državi: Vložil veto na obrambni proračun in pomilostil svoje sodelavce, ki so jih preganjali zaradi “ruskega vpletanja v predsedniške volitve”

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo, 24. decembra 2020 najavil 26 novih božičnih pomilostitev, ki bodo še posebej zbodle močvarnike v Washingtonu D.C. Ob tem pa je Trump izpolnil tudi obljubo in vložil veto na sprejetje obrambnega proračuna težkega 740 milijard dolarjev. Kakor je pojasnil ameriški predsednik, je predlog proračuna “darilo Rusiji in Kitajski”. Vseeno je nedolgo nazaj ameriški predsednik napovedal vložitev veta na obrambni proračun v kolikor zakonodajno telo ne odpravi člena 230, ki omogoča socialnim omrežjem, da se obnašajo kot uredniki, medtem ko uživajo zaščito javnih forumov.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo, 23. decembra 2020 vložil veto na sprejetje zakona o obrambnem proračunu. Kot je navedel v svojem sporočilu je v predlogu zakona cela vrsta stvari, ki jih ne bi smelo biti in ki sramotijo ZDA.

Najbolj ga je zmotilo vztrajanje pri preimenovanju vojaških baz, ki nosijo imena junakov, ki so se borili na strani Konfederacije. “Na žalost zakon ne vključuje pomembne ukrepe za nacionalno varnost, vključuje dele, ki ne spoštujejo naših veteranov in zgodovine naše vojske ter nasprotuje trudom naše administracije, da postavimo Ameriko na prvo mesto pri zasledovanju naše nacionalne varnosti in zunanje politike,” je po poročanju Breitbarta pojasnil Trump. Sprejetje zakona je označil za “darilo Kitajski in Rusiji.”

Sekcija 230 omogoča tuje vmešavanje v ameriške volitve
“Nihče ni trdneje delal ali odobril več denarja za vojsko od mene,” je povedal Trump in okrcal zakonodajelce v Washingtonu D.C., ki so dopustili še nadaljnje sklicevanje tehnoloških gigantov, da se skrivajo za sekcijo 230. Kakor je pojasni Trump omenjenemu delu zakonodaje vokalno nasprotujejo tako republikanci kot demokrati, a ko je bilo treba nekaj storiti glede tega, so se predali. Sekcija 230 je včasih pomenila zaščito novonastajajoče spletne industrije pred tožbami. Omogoča jim namreč zakonske zaščite, ki veljajo za javne forume. A to pomeni, da morajo pustiti vsem do besede.

Že pred zadnjimi predsedniškimi volitvami je postalo jasno, da spletni giganti kakršna sta Twitter in Facebook cenzurirajo uporabnike. Vse skupaj pa je šlo še korak dlje v zadnjem mesecu, ko so začeli s svojimi “opozorili” glede “verodostojnosti” informacij, dejansko širiti lažne informacije.

Zakonodajalci posegli po izvršni oblasti
Trumpa je ravno tako zmotilo, da so zakonodajalci želeli omejiti koliko sredstev za gradnjo lahko vojska porabi v primeru izrednih razmer. Ta del je naperjen ravno proti gradnji Trumpovega zidu, o katerem osrednji mediji že lep čas sploh ne poročajo.

Zakonodajalci so poleg tega krepko posegli v izvršno vejo oblasti, ko so v predlog zakona zapisali, da bi sami omejili predsednikovo zmožnost umika vojakov iz Afganistana, Nemčije in Južne Koreje. “To je protiustavno,” je poudaril Trump, kajti ameriška ustava določa, da je predsednik države vrhovni poveljnik ameriške vojske ter ima v svojih rokah izvršno oblast.

Trump pomilostil svoje zaveznike, ki so jih po krivem preganjali
Isti dan je Trump najavil tudi 26 tako imenovanih božičnih pomilostitev. Med njimi je tudi več Trumpovih sodelavcev in znancev, ki jih je globoka država vzela na piko v zadnjih letih zaradi vezi, ki jih imajo z ameriškim predsednikom. Gre za klasični manever poskusa osamitve Trumpa.

Paul Manafort (foto: EPA)

Kot poroča Gateway Pundit je med pomiloščenimi nekdanji svetovalec Roger Stone, ki mu je Trump nedavno že znižal kazen. Ameriški predsednik je ob tem pomilostil tudi nekdanjega vodjo njegove predsedniške kampanje Paula Manaforta, ki so ga preganjali zaradi “ruskega vmešavanja v ameriške volitve 2016”, na koncu pa obsodili na 7 let zapora zaradi davčne utaje, ki ni imela povezave s pregonom. Tudi Stone je bil žrtev demokratskega lova na čarovnice, obtoževali so ga poraza Hillary Clinton, saj naj bi v tandemu z Wikileaks poskrbel za objavo njenih elektronskih sporočil. Stone je po poročanju Politica povedal, da je bil žrtev “sodbe v slogu Sovjetske zveze na podlagi politično motiviranih obtožb”.

Nedavno je Trump pomilostil tudi generala Michaela Flynna, ki je bil na piki Washingtonske močvare, saj je napovedoval reorganizacijo načina dela v obveščevalni skupnosti. Flynna je zagovarjala odvetnica Sydney Powell, ta vikend, pa sta tako Powellova kot Flynn bila na strateškem sestanku pri Trumpu, kjer naj bi beseda tekla o boju naprej in dokazovanju volilne prevare na predsedniških volitvah 2020.

Roger Stone (foto: EPA)

Med pomiloščenimi so še oče Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, Charles Kushner, ki so ga obtožili davčne utaje in vplivanja na priče. Kushner starejši je ravno tako dober prijatelj izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Ivan Šokić