fbpx

Izrael se v obrambi pred Hamasom pripravlja na gradnjo zidu pod vodo!

Foto: iStock

Medtem ko ameriški predsednik Donald Trump prepričuje kongres glede financiranja gradnje zidu na meji z Mehiko, Izrael gradi nov zid na meji z Gazo, in to pod vodo. “To je edina ovira te vrste na svetu, ki bo učinkovito blokirala možnost infiltracije v Izrael preko morja, kar bo v prihodnje ogrozilo strateške zmožnosti Hamasa,” je povedal obrambni minister Avigdor Liberman. 

Po navedbah Jerusalem Posta bo novi zid predstavljal prvo morsko pregrado te vrste na svetu. Ministrstvo za obrambo je namreč pričelo z gradnjo na podvodni pregradi, ki bo zrasla od južne izraelske skupnosti Zikim do Mediterana z namenom, da prepreči infiltracijo pripadnikov Hamasa po morju.

Poleg bo valobran
Pregrada bo narejena iz treh plasti, vključno z eno pod morsko gladino, ki bo kamnita, tretja pa bo iz bodeče žice. Poleg tega bo ograjo obkrožal valobran, ki bo prispeval k dodatni meri varnosti. Zaenkrat pa še ni bila razkrita informacija o dolžini in globini pregrade.

“To je edina ovira te vrste na svetu, ki bo učinkovito blokirala možnost infiltracije v Izrael preko morja, kar bo v prihodnje ogrozilo strateške zmožnosti Hamasa,” je povedal obrambni minister Avigdor Liberman. Odločitev za gradnjo pomorske pregrade je bila sprejeta potem, ko se je 5 pripadnikov Hamasa preko morja poskušalo infiltrirati v Zikim. Oboroženi z avtomatičnim orožjem, granatami in številnimi vrstami eksplozivnih naprav so bili ubiti s strani izraelskih obrambnih sil v kombiniranem napadu z morja, zemlje in iz zraka.

Foto: iStock

Potem ko so izraelske obrambne sile objavile videoposnetek o konfrontaciji s pripadniki Hamasa leta 2014, se je Izrael pričel pripravljati na mogoče napade z morja, še posebej ko so izraelske obrambne sile izboljšale zmožnost odkrivanja in uničenja tunelov Hamasa pod ograjo, ki ločuje Gazo od Izraela. Dejstvo je, da kljub temu, da ob mehiško-ameriški meji že stoji ograja, pa ta ni nič proti pregradi, ki jo gradi Izrael, namreč, mehiški tihotapci velikokrat preko morja poskušajo zaobiti ameriško kontrolo na meji.

N. Ž.