Izraelski premier Netanjahu kritično do ZN: Gre za protiizraelsko obsedenost, ki je v posmeh mednarodnemu pravu in spodbudo teroristom po vsem svetu!

Foto: epa

Potem, ko je visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet v četrtek podala oceno, da morda nedavni zračni napadi Izraela na območje Gaze predstavljajo vojne zločine in napovedala, da se je Svet Združenih narodov za človekove pravice odločil, da uvede preiskavo nasilja, je izraelski premier Benjamin Netanjahu v odzivu poudaril, da gre za sramotno odločitev, ki kaže na protiizraelsko obsedenost organa Združenih narodov.

Po besedah izraelskega premierja nemoralna večina v organu ZN pere krivdo genocidne teroristične organizacije, ki namerno cilja na izraelske civiliste medtem, ko civiliste iz Gaze spreminja v človeški ščit.

“Stran, ki je označena za krivca, deluje legitimno in ščiti svoje državljane pred več tisoč neselektivnimi raketnimi napadi,” je izpostavil Netanjahu in ob tem dodal, da je ta farsa naravnost v posmeh mednarodnemu pravu, ob enem pa predstavlja spodbudo teroristom po vsem svetu.  

Pred dobrim tednom smo pisali, da so na plano prišli video posnetki, ki črno na belem razkrivajo, da palestinski teroristi v resnici bombardirajo lastno ljudstvo. 700 raket, ki so jih iz Gaze izstrelili Hamas in druge teroristične skupine (približno 20 odstotkov vseh raket) je namreč pristalo v Gazi. S tem so posledično povzročili smrt nedolžnih palestinskih civilistov, za smrt katerih zmeraj krivijo Izrael. Izraelske obrambne sile, ki so posnetke razkrile, so ob tem poudarile, da je o tem nujno govoriti, saj so bili prebivalci Gaze vsakič, ko se je to zgodilo, ogroženi.

Izraelska veleposlanica pri ZN vztraja, da je Izrael storil vse za zaščito civilistov
“Čeprav je Izrael sprejel več previdnostnih ukrepov, kot je vnaprejšnje napovedovanje napadov v določenih primerih, je zračno obstreljevanje tako gosto poseljenih območjih terjalo številne mrtve in ranjene med civilisti ter povzročilo veliko uničenje civilne infrastrukture. Če se bo izkazalo, da so bili ti napadi “z vidika njihovega vpliva na civiliste in civilne objekte nediskriminatorni in nesorazmerni, bi lahko predstavljali vojne zločine,” je po poročanju STA zatrdila komisarka ZN Michelle Bachelet. Mejrav Ejlon Šahar, izraelska veleposlanica pri ZN v Ženevi, je bila kritična do resolucije in zatrdila, da ne temelji na resničnosti ali človekovih pravicah. Ob tem pa je še dodala, da je Izrael storil vse, da bi zaščitil civiliste, a se člani teroristične organizacije Hamas namenoma skrivajo v stanovanjskih kompleksih.

Sara Kovač