Izrekel je preroške besede: “Ker nam ni uspelo dokončno uničiti komunističnega sistema, smo zdaj v nevarnosti, da se nastala pošast integrira v naš svet”

Ruski disident Vladimir Bukovski. (Foto: epa)

Ko se spominjamo življenja in vpliva človeka, kot je bil Vladimir Bukovski, se je skoraj nemogoče izogniti primerjavi s svetniki zgodnje cerkve, ki so bili zelo predani cilju in so zaradi tega cilja trpeli. Cilj Bukovskega je bil svoboda govora in človekove pravice in za to je bil pripravljen trpeti.

Bralce bo zanimalo, da je bil Bukovski prvič aretiran in zaprt leta 1963, ko je bil star 20 let, ker je naredil in imel v lasti fotokopije prepovedane knjige Novi razred (The New Class) Jugoslovana Milovana Đilasa. Ta jo je napisal leta 1957 in v njej razkril korupcijo v jugoslovanski komunistični partiji. Đilas je bil zaprt zaradi te knjige, ki jo je napisal brez dlake na jeziku, in potem še pozneje, ko je napisal knjigo Pogovori s Stalinom (Conversations with Stalin).

Ker je Jugoslavija konec 50. in v zgodnjih 60. letih poskušala obnoviti stike s Sovjetsko zvezo, je lahko uganiti, da nobena od teh držav omenjenih knjig iz različnih razlogov ni marala. Kritika s primerjavami seveda ni bila zaželena. Lahko je tudi ugotoviti, da je Bukovski verjetno občudoval pogum Đilasa, ker je ta kot insajder spregovoril iz izkušenj. Ker so ga dve leti prej vrgli z univerze in ker je sodeloval tudi v drugih disidentskih aktivnostih, je bil Bukovski, jasno, “označena oseba”. Kroženje Novega razreda je bilo nedvomno veliko preblizu resnici, saj je predstavljalo komunistične voditelje in njihove birokrate kot privilegirance, ki živijo na plečih ljudi.

Obtožen “protisovjetske agitacije”
Obtožba proti njemu je temeljila na členu kazenskega zakonika o “protisovjetski agitaciji in propaganda”, obsojen pa je bil “v odsotnosti”, in sicer zaradi “norosti”; sovjetski psihiatri so ga namreč pregledali in ga razglasili za duševno bolnega. To je bil napredek v kaznovanju, potem ko je ZSSR ugotovila, da bi se bilo smotrno oddaljiti od stalinističnega sistema “samo ubij ali izgini” za vsako opozicijo. Distanciranje od Stalinovega barbarizma za poststalinsko vodstvo ni bilo uporabno le znotraj države, pač pa tudi v mednarodnem pogledu – pokazati narodom v Afriki in Severni Ameriki boljšo sliko, hkrati pa odstraniti disidente kot “nore”.

Vladimir Bukovski (drugi z leve) na 5. konferenci Saharov maja 1987 na Nizozemskem. Na sliki z leve: nizozemski premier Ruud Lubbers, Vladimir Bukovski, profesor Jan Willem Bezemer in profesor Robert Conquest.

Znano je, da se je sovjetsko gibanje za državljanske pravice odkrito začelo na demonstracijah decembra 1965, na dan ustave. To je bilo simbolično, saj je bila sovjetska ustava po svoji vsebini “za na razstavo”, v resnici pa je bila le navidezna, saj sta tajna policija in partija številne njene določbe rutinsko ignorirali. Bukovski je bil aretiran in zaprt v različnih psihiatričnih ustanovah. Leta 1966 je začel veljati nov zakon, po katerem so bile javne demonstracije ali zbiranje obravnavani kot kaznivo dejanje.
Bukovski se je vedno upiral in pri tem uporabljal svoje poznavanje prava in kazenskega zakonika, zaradi česar je postal nevaren nasprotnik, nikoli pa ni priznal krivde ali se pokesal, da bi dobil prizanesljivejšo kazen.

Njegove izkušnje iz psihiatričnih ustanov, ki so jih v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v Sovjetski zvezi široko uporabljali za kaznovanje neodvisnih mislecev in zastraševanje drugih, so prišle na dan, ko je Bukovski dokumente s podrobnimi opisi te politične zlorabe pretihotapil na Zahod. Bukovski je bil znova aretiran leta 1971, toda na Zahodu se je zbudilo resno medicinsko mnenje in mednarodni pozivi so privedli do tega, da je Svetovno psihiatrično združenje (World Psychiatric Association) obsodilo sovjetske prakse.

Mednarodni psihiatri so navedli: “Informacije, ki jih imamo (o Vladimirju Bukovskem), kažejo, da gre za tip človeka, ki bi spravljal v neroden položaj oblasti v katerikoli državi, saj je videti, da ni pripravljen sklepati kompromisov za osebno udobje in verjame v izražanje svojega mnenja v okoliščinah, ki bi ga evidentno lahko ogrozile. Toda takšni ljudje lahko veliko prispevajo in si zaslužijo precejšnje spoštovanje.” Na koncu, potem ko je bil zaprt do decembra 1976, ga je ZSSR zamenjala za čilskega komunističnega voditelja.

Niso ga mogli kar ubiti
Srečal je zahodne svetovne voditelje in leta 1977 je ameriški predsednik Jimmy Carter začel poudarjati človekove pravice kot del svoje zunanje politike. Bukovski se je nazadnje ustalil v angleškem Cambridgeu, nadaljeval študij biologije in magistriral. Na začetku svojega bivanja v Cambridgeu je napisal knjigo “To Build a Castle – My life as a dissenter” (Zgraditi grad − Moje življenje disidenta). Knjiga je katalog zla in zločinov sovjetskega sistema, pri čemer številne enake značilnosti lahko prepoznamo v totalitarnih režimih. Naslov knjige se nanaša na njegov mentalni način upiranja mučenju, na miselne igre zasliševanj in kaznovalnih režimov ter na nečloveške celice. Dejal je: “Zadal sem si nalogo, da zgradim grad z vsemi podrobnostmi, od temeljev, tal, sten, stopnišč in skrivnih prehodov do koničastih streh in kupol.” Njegovo trmasto zavzemanje za svobodo in neodvisnost je bilo izjemno. Komunistični voditelji so se ga morali znebiti, saj je začel postajati ikona kot Mandela, Solženicin ali dalajlama. Niso ga mogli kar ubiti, kot bi ga Stalin, saj so trdili, da niso kot Stalin, da so svetovni voditelji za človekove pravice. Toda v resnici so bili enaki in tako so našli nov način zastraševaja − zapiranje v psihiatrične ustanove −, s čimer so revolucionarnim gibanjem po svetu spretno sporočili: “Naši disidenti so nori.”

Demonstracije januarja 1975 v Amsterdamu v podporo Vladimirju Bukovskemu; protestniki so zahtevali njegovo izpustitev iz zapora v Sovjetski zvezi.

Končno je dobil dovoljenje za vrnitev v Rusijo leta 1991, ko je bil Boris Jelcin vodilni predsedniški kandidat. Še v istem letu so bile obsodbe Bukovskega razveljavljene, njegovo državljanstvo pa potrjeno. Kot izvedenska priča je sodeloval na ustavnem sodišču, ko je obravnavalo primer v zvezi s prepovedjo komunistične partije in z zasegom njenega premoženja. Ta sodni primer je bil le delno uspešen, saj je bilo za Komunistično partijo Sovjetske zveze ugotovljeno, da je neustavna organizacija, žal pa njenih vodilnih članov niso izključili z javnih funkcij. Ti so našli način za nadaljevanje kot Komunistična partija Ruske federacije. Bolje, vendar le malo bolje, kot je bilo v večini republik nekdanje Jugoslavije. Bukovskemu je kot sodnemu izvedencu uspelo priti do državnih arhivov in dobiti kopije številnih tajnih dokumentov centralnega komiteja. Ti kažejo presenetljivo neupoštevanje pravosodnega sistema; pravzaprav je jasno, da so bila sodišča orodje v rokah partije, ko je bilo to potrebno. To ni veliko presenečenje, saj je sodni sistem v vsaki komunistični državi samo administrativni oddelek partije.

O pošasti, ki še ni umrla
Bukovski je v intervjuju leta 1992 opozoril na to, da je nekdanjim vodilnim komunistom omogočeno imeti vloge v vladi: “Ker nam ni uspelo dokončno uničiti komunističnega sistema, smo zdaj v nevarnosti, da se nastala pošast integrira v naš svet. Mogoče se ne imenuje več komunizem, še vedno pa ohranja številne njegove značilnosti … Dokler sodišče v nürnberškem slogu ne obsodi vseh zločinov komunizma, ta ni mrtev in vojne ni konec.”

Leta 1994 je bil Bukovski kritičen do Jelcina, češ da je blizu naslednikom KGB, FSB in omrežju old boys; bal se je, da se bo dominacija KGB vrnila, in vemo, da je imel prav. Bukovski je veliko teh dokumentov objavil v knjigi “Judgement in Moscow” (Sodba v Moskvi), ki je v ruščini prvič izšla 1996, v angleščini pa šele 2019. Zamuda pri izdaji angleškega prevoda je bila veliko presenečenje, toda njegova kritika zahodne pomanjkljivosti na področju človekovih pravic je močna, kot je močno tudi njegovo poročanje o vplivu in prodoru zahodnih političnih ter drugih organizacij, kot so t. i. mirovna gibanja, ter o financiranju komunističnih strank in terorizma po vsem svetu. Izpostavil je tiste, ki so za Sovjetsko zvezo delali kot vplivni agenti zaradi naivnosti ali za denar. Bukovski je kritiziral tudi Zahodnjake, ki so jih sprejeli v Sovjetski zvezi oziroma njenih naslednicah, še zlasti akademike, ki so se imeli za sovjetske izvedence – “kremljeloge”.

Primerjal propadlo SZ z EU
Očitno ni verjel v politiko kot umetnost mogočega, umetnost kompromisov ali umetnost preživetja. V sodobnih slovarjih so anarhisti definirani kot “ljudje, ki želijo živeti v okviru svojih pristojnosti; nasprotujejo političnim organom in nekateri se bodo poslužili skrajnih ukrepov”. Bukovski je bil torej v več pogledih po usmerjenosti anarhist, vendar ne v smislu negativnih delov zgodovinskih anarhističnih gibanj, pač pa pozitivnih, tistih, ki niso marali velike vlade ter so cenili individualne pravice in svoboščine. Ker je živel po svojih lastnih visokih moralnih standardih, je kritiziral mučenje ameriških sil v Iraku in oblikoval evroskeptično stališče, kar zadeva EU, ker se je bal, da se bo skozi politično korektnost in etatizem spremenila v totalitarni sistem. Evropskega državljana je primerjal s sovjetskim človekom, evropsko državo pa s sovjetsko državo.

Paul Satter v spremni besedi knjige Sodba v Moskvi ugotavlja, da se je “treba soočiti s potrebo po zgodovinski oceni … ni se nujno soočiti le z resnico o komunističnem obdobju, pač pa tudi o postkomunističnem obdobju, doseči moralno očiščneje, ustvariti pogoje za … moralno in politično vstajenje”.

To zagotovo velja za vse nekdanje komunistične države in le trmast sodoben mučenik, kot je bil Bukovski, to lahko tako ubesedi.

Vladimir Bukovski je umrl 27. oktobra 2019.

Keith Milles

 • freedomfighter

  Anarhisti so najhujsa vrsta ljudi anarhizem pa najhujsi sistem na svetu ker ni sistem ampak kakos….anarhizem je liberalizem na steroidih ker liberalizem ze sam po sebi daje ljudem ogromno osebne in druzbene svobode anarhizem pa ljudem dopusca poseganje v svoboscine drugih…nimas hujsega od anarhije saj v totalitarnih rezimih obstajajo pravila katerih se moras drzati da prezivis anarhizem pa nima pravil

  • AlternativaZaSlovenijo

   Liberalizem da daje svobodo? Kakšno? Da lahko ščiješ v unisex sekretih? Sploh pa je tole o svobodi navadno čvekanje. Kakšna svoboda je pa v applu? Totalni fašizem, na koncu te potolažijo z “visoko” plačo. Folk dela po več kot 12 ur. Človek pride domov crknjen in kaj ima od življenja? Drage avtomobile , nepremičnine na hipoteko, kredite…
   In potem pravijo, da bolje in dlje živimo, ker medicinska znanost napreduje. Živimo v totalnem materializmu in smo samo členi velikega globalnega stroja. Vse filozofije so odpovedale, filozofi so samo še gobezdači.

   • freedomfighter

    Pravila v podjetju nimajo nobene veze z demokracijo ker struktura podjetja nima nic z demokracijo ampak z lastnistvom…pravila v podjetju ureja lastnik in pravilno je tako
    Liberalizem pa ti daje prav vse svobode ki jih imas…svoboda veroizpovedi, svoboda govora, svobodna izbira spolnega partnerja, volivna pravica, svobodna izbira delavnega mesta, vse mozne pravice itd…
    Kje delas in za koliko denarja pa je tvoja stvar in tvoja odgovornos ce hoces se lahko odselis v gozd stran od medicine in liberalizma ker ti ravno to omogoca liberalizem…a te kdo sili da hodis v sluzbo in uzivas materialne dobrine…ne…zivimo v svetu kjer imas to na izbiro lahko si pa tudi klosar in je to tvoja pravica
    Sploh ne vem kaj bi ti rad…a se bojis odgovornosti ali svobode
    Tvoji argumenti kazejo le tvojo neodlocnoat v lastnem zivljenju ker ce bi bil jaz tako nezadovoljen s svojim zivljenjem kot si ti bi kaj spremenil v njemu ne pa da bi za svojo bedo krivil sistem ki ti daje moznost da si dobesedno karkoli hoces le dovolj truda je potrebno vloziti in pa seveda kaj reskirati v zivljenju…vecina najuspesnejsih podjetnikov danasnjega casa je zacela ravno tako kot si opisal brez denarja brez vsega danes so pa vredni desetine miljar…sedaj mi pa povej kateri siatem v zgodovini je to omogocal razen liberalizem
    Je pa tako…za bednike in lenuhe sta pojma odgovornost in svoboda najhujsa stvar na svetu za to pa imajo ljudje tako radi totalitarne sisteme in religije…v totalitarnem sistemu krivis rezim za svojo bedo v liberalizmu pa lahko vsak krivi le sebe…razen bedniki ki vedno krivijo druge

    No lepo sem ti z argumwnti dokazal kako se liberalizma bojijo le tisti ki se bojijo konkurence, odgovornoati in svobode

    Sedaj pa se kritika na tvoj socialisticni pogled na podjetnistvo…apple je ustvarilo nekaj posameznikov ki so tudi lastniki in ko bos ti ustvaril podjetje lahko imas v njemu pravila kakrsna ti bo pasalo…lahko dajes place brez da ljudje opravljajo svoje delo dokler pa bos zaposlen pri drugih pa vedi da oni tebi dajejo sluzbo in ce ti ni vsec jo lahko pustis

    Pravis da nisi zadovoljen z materialnimi dobrinami…a te kdo sili da zapravljas denar za drage nepremicnina in avtomobile? Ne samo to moznost imas ki jo koristis po tem se pa pritozujes cez njo…res ne vem zakaj bi moral biti jaz nezadovoljen s svojim zivljenjem ce si ti ne znas urediti svojega da bi bil zadovoljen z njim…
    Za to ker si sam nezadovoljenbi rad se vse ostale naredil nezadovoljne…klasicen socialist

    • AlternativaZaSlovenijo

     Budalo

     • freedomfighter

      Je hudo ko sem ti dokazal kaksen bednik si kaj ne?

      Ajde odgovori mi kaj ti v danasnji druzbi preprecuje da zivis kakor bi ti hotel?
      Pa se ker te tako moti zapravljanje zivljenja v sluzbi in zapravljanje na materialnih dobrinah…zakaj pa zapravljas denar na materialnih dobrinah? A te kdo sili da kupis drag avto ali nepremicnino?

      Ce tudi na ta vprasanja ne bos znal odgovoriti bos dokazal da si bednik ki hoce svojo bedo razsiriti na vse oatale ki zivimo srecno zivljenje

 • Hribouc

  Popolnoma prav je imel ta stric Bukowski!
  ————————————————————-
  Omenjam samo en jasen signal, ki je totalen strahovladna napoved njegove linije.

  Obuja Sovjetsko zvezo od mrtvih. Z nasiljem in z orožjem.
  ZAPRL JE EDINI MUZEJ GULAGI SOVJETSKE ZVEZE V MESTU OŠKAR OLA!

  In drzne si priti in se pokrižati, morilec nove dobe, pod ikono KRISTUSA KRALJA
  na vršiški kapelici !

  In vrh slovenske cerkve ne protestira in ne oddide s prizorišča hudičevega dela!
  Kako naj še poslušam pridige slovenskega nadškofa Zoreta? Povejte,, kdo je tukaj nor!?
  Zaradi EKUMENIZMA !?
  GROZA.

 • komunisti, kot jih poznate vi, so amaterji za korporacije, kot so apple, google, bilderburg skupina in centralno-bančni kartel :) vsi lokalni komunistični in socialistični sistemski podvigi so se slej kot prej končali s propadom….ker niso nič drugega, kot aparatčiki centralnih bankirjev in centralni bankirji dobro vedo, da so socialisti in komunisti skregani z realnostjo….ravno zato pa so tako lahko vodljivi :) in predvidljivi :) prave uporabne budalce :) zato pa je globalizen novodobni komunizem, ki se je izoblikoval iz levo-liberalnih znanstveno vodenih ideologij, ki vztrajno zavračajo boga in sprejemajo satanizem ter iz tehnološkega napredka, ki se sedaj uporablja za politično indoktrinacijo ljudi, katerim je intimna želja svetovna vlada oziroma globalna dominanca :)

 • skorpijon93

  halo slovencelji, zgledujte se po češki republiki in ostalih višegrajskih državah !

 • radames

  Napis na vhodu v uničevalna delovna taborišča v Sovjetski zvezi:

  “Delo je stvar časti, slave, srčnosti in junaštva.”
  ( Varlam Šalamov: Kolimske zgodbe, stran 51)

 • AlternativaZaSlovenijo

  Namesto komunizma je prišel globalizem. Isti k…c, drugo “pakovanje”. Včasih so komunisti vpili “proletarci vseh dežel združite se!”. Danes je kapitalizem združil najhujše ideološke sovražnike v poslovne partnerje. Kdor se temu upira dobi samo buuuuum na svoj lastni sekret. Verski fanatizem lahko mrino živi v sožitju s svojimi najhujšimi sovražniki-beri brezbožci. Glej prijateljstvo med USA in Saudsko Arabijo. Evropa bi še naprej rada sodelovala z teokratskim Iranom, kljub temu, da tam letno javno pobijejo več ljudi kot v Saudski Arabiji- bog si ga vedi zakaj.
  Kitajska je zlat primer “humanistične” države, ampak to “demokratične” Europe, zibelke razsvetljenstva in humanizma ne moti. Glavno je, da se borzni indeksi dvigujejo na obeh straneh. Navaden smrtnik pa sanja o vilah, ferrarijih in jahtah. To je končni, za mnoge neuresničljiv cilj. Eh fuck the world.

  • freedomfighter

   Ti sploh ne ves kaj govoris in zaradi svojega nezadovoljstva in bede bi vse ljudi rad naredil nesrecnike…za svojo nesreco si kriv sam in ce tw globalizem ki je prinesel najvecjo konkurenco v zgodovini na podrocju znanosti, podjetnistva, umetnosti itd. moti to pomeni da si lenuh ali pa nekdo ki pac ni sposoben…nisem se srecal sposobnega uspesnega cloveka ki bi ga motil ekonomski del globalizma…to moti le ghetovce…
   Pa to tvoje moraliziranje kdo posluje s kom…a to sedaj ti zagovrja tisto idejo o prisilnem sirjenju demokracije ki se je tako fino obnesla na.bliznjem vzhodu

   • AlternativaZaSlovenijo

    Budalo!

    • freedomfighter

     Ja ta ogovor dobim vedno na portalu ko ljudem dokazem da govorijo neumnosti
     Torej kaj tebi preprecuje da bi zivel kakorkoli ti hoces? Vidim da si se pritozeval nad tem da je potrebno delati za denar…a se je kdaj denal talalo kar tako?

 • xtc

  Komunizem in vse oblike socializmov in anarhizmov so zlo.

  • freedomfighter

   Se strinjam…razlozi to alternativcu spodaj ki se pritozuje cez ekonomsko liberalizacijo in zagovarja neko delavsko samoupravljanje kjer bodo zaposleni odlocali o.podjetju in ne laatnik ki nosi tveganje

 • freedomfighter

  Eno vprasanje za vse nasprotnike liberalizma
  Kako bi radi ziveli oz. kaj vam preprecuje da v danasnju druzbi zivite “tradicionalno” zivljenje razen tega da ne morete od vseh zahtevati da zivijo tako kot vi seveda?

 • skorpijon93

  jaz sem ponosen na višegrajske države in ne na slovenija, saj nimam razloga za kaj bit ! živela češka,slovaška,poljska, madžarska, trdnjava zdrave evrope

 • ROMAN Naprudnik

  Zveni znano!

 • Novo Jutro

  Anarhist je lahko tudi revolucionar. Vemo pa kam nas je naša revolucija pripeljala. V današnjih urejenih Evropskih državah ni nobene potrebe ne po anarhiji ne po revoluciji. Je pa V.B. lepo razložil današne težave z latentnimi anarhisti, ki so velika težava današnjega normalnega življenja.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Anarhisti so danes še najmanjši problem. Kim Il Sung ni noben anarhist, Xi Jinping ni noben anarhist…..itd, USA tudi danes niso svetel primer anarhizma, pa Rusija….. in globalizem skupaj z liberalizmom ni nobena anarhija, pa vse skupaj vodi človeštvo k vragu:

   • Novo Jutro

    …….in po vseh malih ali velikih deviacijah in vmesnih kratkotrajnih optimističnih pripetljajih in izkušnjah se je ta voz ustavil pri globalizaciji. Vzrok ? Pri enih še ni zaživela prava demokracija, pri tistih pravih pa se je določena elita uzurpirala in pomešala v multikulti vse svoje frustracije z dekadentnimi vzgibi vred. Torej, kjer demokracija malo opeša se kaj hitro pojavijo raznobarvne anarhije.