fbpx

Janša čestital ponovno izvoljenemu predsedniku Francije Macronu

Emmanuel Macrn, francoski predsednik (foto: Twitter)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil po napovedih, ki temeljijo na predčasnem štetju glasovnic, ponovno izvoljen z veliko prednostjo, s čimer je premagal globoke delitve med volivci, ki so zaskrbljeni zaradi inflacije, vojne v Ukrajini in vpliva priseljevanja na francosko nacionalno identiteto.

Emmanuel Macron je v nedeljo prejel 58,55 % glasov, s čimer je postal prvi francoski voditelj, ki je bil ponovno izvoljen v 20 letih. On in Marie Le Pen sta napredovala v drugi krog, potem ko sta končala na prvem oziroma drugem mestu med 12 kandidati, ki so kandidirali v prvem krogu 10. aprila. In čeprav je Macron v kampanji Francijo predstavljal kot globalizirano, gospodarsko liberalno, na čelu mišičaste Evropske unije, je kljub temu velik odstotek glasoval za njegovo protikandidatko, kar je francosko desnico postavilo bližje predsedovanja kot kdaj koli prej.

Medtem ko je bilo tekmovanje repasaž drugega kroga francoskega predsedniškega izbora leta 2017, je velik del Evrope volitve spremljal z nelagodjem. Predsedstvo Le Pen bi bistveno spremenilo odnos Francije z Evropsko unijo in Zahodom, v času, ko se blok in njegovi zavezniki zanašajo na Pariz, da bo prevzel vodilno vlogo pri soočanju z nekaterimi največjimi svetovnimi izzivi – predvsem z vojno v Ukrajini. Macron je na zmagovalnem shodu ob vznožju Eifflovega stolpa, kjer so njegovi podporniki mahali s francoskimi in evropskimi zastavami, obljubil, da se bo “učinkovito” odzval na “jezo in nestrinjanje” volivcev, ki so izbrali skrajno desnico. Macron je premagal Le Pen z nižjo prednostjo od 66 %, ki jih je dobil proti njej leta 2017. Tudi volilna udeležba je bila nižja kot pred petimi leti, vzdržanih je bilo ocenjenih na rekordnih 28 odstotkov.

Čestitali so mu mnogi voditelji, tudi premier Janša
Predsedniku Francije so čestitali mnogi svetovni voditelji od Joeja Bidna, predsednika ZDA, do državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna in tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, prav tako pa mu je ob zmagi voščil premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Dragi @EmmanuelMacron, čestitam. Veselimo se nadaljnjega tesnega sodelovanja v #EU in globalnih izzivih, ki podpirajo naše trajno prijateljstvo. Evropa potrebuje močno vodstvo v teh težkih časih.”

Macron namerava “združiti” Francijo
Macron je med svojo kampanjo dejal, da bo dosegel soglasje z vrsto razprav po vsej državi o šolskem sistemu, bolnišnicah in demokratičnih institucijah v državi. Dejal je tudi, da bo tesneje sodeloval z lokalnimi uradniki za izboljšanje javnih storitev po vsej državi, tudi na podeželju. Pričakuje se, da bo gospod Macron hitro sestavil vlado, katere sestava bo volivcem dala prvi pokazatelj, ali se namerava držati svojega samooklicanega “jupetarskega” stila upravljanja, ki je včasih vključeval predavanja javnosti o njegovih prenovah in marginalizaciji vloga državnega zbora pri zakonodaji.

Skrajna desnica tokrat najbližje predsedniškemu stolčku
Le Pen je na francoskih predsedniških volitvah po kampanji o krizi življenjskih stroškov in obljubljanju prepovedi muslimanske naglavne rute na javnih mestih ter nacionalističnih ukrepov, da bi dali prednost domačinom, desnici uspelo doseči največji rezultat doslej. Le Penova je svoj rezultat označila za “svetlečo zmago samo po sebi” in dodala: “Ideje, ki jih predstavljamo, dosegajo nove višine.”

Tanja Brkić