fbpx

Janši sledijo tudi ostali; na poti v Kijev predsednica Evropskega parlamenta

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na poti v Kijev. (Foto: Twitter)

Na poti v Kijev” je na svojem Twitter profilu sporočila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Po Janezu Janši, Mateuszu Morawieckem in Petru Fiali se opogumljajo tudi drugi.

Trije predsedniki vlad Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so z obiskom Kijeva, ko je bilo to ukrajinsko mesto oblegano s strani ruskih sil, prebili led in dali upanje Ukrajincem ter vlili poguma ostalim, ki si sicer tega nikoli ne bi upali.

Čeprav so slovenski mediji in leva opozicija potezo Janše napadli, verjetno bolj iz zavisti, kot iz drugih iz trte zvitih razlogov, pa ves svobodni svet pozdravlja napredek, ki so ga storili. Zato je Janša tudi vsakodnevno gost v svetovnih medijih, kjer veliko bolj cenijo politične in vojaške izkušnje slovenskega predsednika vlade iz osamosvojitvene vojne. Ameriški mediji so se celo spraševali, zakaj tega koraka ni storil predsednik Joe Biden.

Ji je pot v Kijev svetoval Janša?
Sporočilo, da Ukrajincev nismo pustili samih, je v teh kritičnih trenutkih izjemno pomembno, zato so obiski podpore ključni, četudi je varnostno tveganje visoko. Obisku treh premierjev pred dvema tednoma tako sledijo tudi ostali. V sredo so Kijev po zgledu trojice obiskali litovski obrambni minister in predsedniki parlamentov vseh treh baltskih držav – Litve, Latvije in Estonije. Tokrat je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola sporočila na Twitterju, da je na poti v Kijev. Spomnimo, da se je Metsola udeležila ponedeljkove konference predsednikov parlamentov članic EU na Brdu pri Kranju in da jo je ob robu sprejel tudi slovenski predsednik vlade Janša. Njen obisk Kijeva torej ni naključje in zagotovo ji je pri odločitvi za pot svetoval tudi slovenski premier.

Foto: Twitter

Peter Truden