Japonska bo Ukrajini donirala 470 milijonov dolarjev nepovratne pomoči

Japonski premier Fumio Kishida se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.(Foto: epa)

Premier Fumio Kishida je v torek v znak solidarnosti obiskal Kijev po dvoboju diplomacije s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki se je v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi promoviral mirovni predlog Pekinga za Ukrajino, ki so ga zahodni narodi praktično zavrnili kot neuporabnega. Kishidov obisk napoveduje dodatno pomoč Ukrajini, ukrajinski predsednik pa ga je po poročanju tujih medijev označil za “resnično močnega zagovornika mednarodnega reda in dolgoletnega prijatelja Ukrajine”.

 Japonski premier Fumio Kishida je med obiskom Ukrajine, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poudaril, da bi moral vrh pokazati močno voljo proti ruski invaziji ter podpirati mednarodni red in pravno državo. Kishidino potovanje je bilo iz varnostnih razlogov tajno do zadnje minute, njegov obisk pa je presenetil mnoge, saj se izredno redko zgodi, da japonski voditelj nenapovedano obišče drugo državo. Kishida je rusko invazijo označil za “sramoto, ki spodkopava temelje mednarodnega pravnega reda” in obljubil, da bo “še naprej podpiral Ukrajino, dokler se mir ne vrne v čudovito ukrajinsko deželo”.

Japonska je Ukrajini že pred mesecem obljubila 5,5 milijarde dolarjev humanitarne pomoči. “Japonska je v položaju, da vodi svetovna prizadevanja za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji in za ohranitev svobodnega in odprtega mednarodnega reda, ki temelji na vladavini prava,” je ena od preteklih izjav premierja Fumia Kishida, poroča CNN in dodaja, da se je Tokio zavezal, da bo Ukrajini namenil 30 milijonov dolarjev za dobavo nesmrtonosnega orožja, medtem ko bo 470 milijonov dolarjev namenjenih enostranski nepovratni pomoči za obnovo ukrajinske infrastrukture.

Obisk japonskega premierja v Ukrajini je sovpadal z obiskom kitajskega predsednika XI Jipinga v Moskvi. In medtem ko sta Xi in Putin večerjala na državniški večerji v bleščečem razkošju Kremlja, je Kishida pred cerkvijo v Buči položil rože za žrtve mesta. Kishida je izrazil ogorčenje do krutosti vojne, v imenu svoje države pa je izrazil najgloblje sožalje tistim, ki so izgubili svoje ljubljene.

Kishida se je poklonil žrtvam v Buči. (Foto: epa)

Zavezniki Kijeva so obljubili večjo podporo. Washington pospešuje dobavo tankov Abrams v Ukrajino in pošilja prenovljeno starejšo različico, ki je lahko pripravljena hitreje, je sporočil Pentagon. Cilj je do jeseni namestiti 70-tonske velikane na vojno območje. Tokio se je pridružil ZDA in evropskim državam pri sankcioniranju Rusije zaradi invazije. Nasprotno pa je Kitajska zavrnila obsodbo agresije Moskve in kritizirala zahodne sankcije proti Moskvi, medtem ko je Nato in Washington obtožila, da sta izzvala Putinovo vojaško akcijo. Japonska se boji morebitnega vpliva vojne v vzhodni Aziji, kjer je kitajska vojska vse bolj odločna in stopnjuje napetosti okoli Tajvana, ki ga Peking razglaša za svoje ozemlje.

Vojaška pomoč še naprej prihaja tudi iz ZDA
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek sporočil, da Združene države zagotavljajo 350 milijonov dolarjev opreme in streliva v svojem najnovejšem paketu pomoči za Ukrajino, medtem ko so zunanji in obrambni ministri Evropske unije dokončali načrt za oskrbo Ukrajine s strelivom in obnavljajo lastne zaloge streliva. Paket po poročanju tujih medijev vključuje več raket za uporabo v ukrajinskem topniškem raketnem sistemu visoke mobilnosti (HIMARS), več 155-milimetrskega streliva za havbice in dodatne 25-milimetrske naboje. Med drugim tudi bojna streliva za bojna vozila pehote Bradley, rakete HARM, protitankovsko orožje in rečne čolne.

Japonska bo maja v Kishidinem rojstnem kraju Hirošimi gostila vrh G-7 voditeljev nekaterih največjih svetovnih gospodarstev. Tokio tudi sicer nenehno izraža podporo Ukrajini in se pridružuje vrsti sankcij proti Rusiji.

Ana Horvat