Poljski premier Morawiecki: potrebujemo Evropo nacionalnih držav

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Nič ne bo varovalo svobode narodov, njihove kulture, njihove socialne, ekonomske, politične in vojaške varnosti bolje kot nacionalne države,” je v svojem nagovoru dejal poljski premier Mateusz Morawiecki in dodal, da so “drugi sistemi iluzorni ali utopija,” pri čemer je opozoril na nadaljnjo federalizacijo EU. Morawiecki je predstavil svojo vizijo prihodnosti Evrope v govoru na univerzi v Heidelbergu v Nemčiji in poudaril vlogo suverenih nacionalnih držav proti evropski federaciji, poročajo tuji mediji.

Konservativna poljska vlada je bila na fronti v podpori Ukrajine proti Rusiji in je bila vedno naklonjena Natu. Ko pa gre za evropski integracijski proces, je že večkrat izrazila dvome v poglabljanje institucij EU. Morawiecki je imel govor ob navzočnosti premierja Baden-Württemberga Winfrieda Kretschmanna (Zeleni), kjer je izpostavil vlogo suverenih nacionalnih držav pri “ohranjanju svobode narodov“. Mateusz Morawiecki je prepričan, da je moč Evrope v moči njenih nacionalnih držav.

“Nič ne bo varovalo svobode narodov, njihove kulture, njihove socialne, ekonomske, politične in vojaške varnosti bolje kot nacionalne države,” je dejal Morawiecki in dodal, da so “drugi sistemi iluzorni ali utopija,” in opozoril na nadaljnjo federalizacijo EU. Morawiecki je prepričan, da je ljudem potrebna Evropa, “ki je močna zaradi svojih nacionalnih držav, in ne Evropa, zgrajena na njeni ruševinah”. Njegove besede in kritike so letele na birokrate v Bruslju. Ti po poročanju STA, ki navaja nemške medije, stremijo k “evropski superdržavi”. Poljski premier je povedal, da si Bruselj kot alternativo Evropi suverenih nacionalnih držav predstavlja “tehnokratsko utopijo ali “neoimperializem”. Evropska komisija je Varšavo že večkrat okrcala zaradi sporne pravosodne reforme, nazadnje pa je napovedala tudi tožbo proti Poljski pred Sodiščem EU zaradi izpodbijanja načela primarnosti prava EU, vendar Poljska ostaja zvesta svojim vrednotam in načelom.

Morawiecki je naklonjen širitvi Evrope in ne centralizaciji
Poljski premier je opozoril, da Evropa lahko postane žrtev istih napak iz preteklosti in da bo svojo proevropsko naklonjenost izražal v nadaljnji širitvi EU in ne centralizaciji, kot bi si to želel Bruselj. Govor Morawieckega se navezuje na podobne govore o prihodnosti EU, ki so jih pred njim imeli tudi drugi voditelji EU, denimo nemški kancler Olaf Scholz avgusta lani na Karlovi univerzi v Pragi in francoski predsednik Emmanuel Macron v govoru na pariški Sorboni ob začetku svojega prvega mandata leta 2017, ko je predstavil načrte za Evropo, je ob tem spomnila nemška tiskovna agencija dpa.

Morawiecki se v svojem govoru tudi ni mogel izogniti ruski agresiji proti Ukrajini. Kot pri tem navaja dpa, se je z vojno v Ukrajini povečala tudi geopolitična teža Poljske, ki se je skupaj z baltskimi državami izkazala za najodločnejšo podpornico Ukrajine v EU. Poljski premier je poudaril, da so določene evropske države naredile strašansko napako, ko so se samovoljno vdale v odvisnost od Rusije. Med drugim gre zahvala tudi Poljski, da Ukrajina danes še obstaja.

Ana Horvat