Japonska napovedala nujne ukrepe proti upadanju rojstev

Predsednik japonske vlade Fumio Kishida je napovedal ukrepe za povečevanje rojstev. (Foto: epa)

Japonski premier Fumio Kishida je danes napovedal nujne ukrepe za rešitev upadanja rojstev v državi, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva. Opozoril je, da nizka stopnja rodnosti in staranje prebivalstva predstavljata veliko tveganje za družbo. Kot enega od ukrepov je Kishida napovedal ustanovitev nove vladne agencije.

Japonski premier Fumio Kishida je v nagovoru poslancem ob začetku novega zasedanja parlamenta danes opozoril, da je po ocenah število rojstev na Japonskem lani padlo pod 800.000. “Japonska je na robu tega, ali lahko še naprej delujemo kot družba,” je dejal. “Osredotočanje pozornosti na politiko v zvezi z otroki in vzgojo otrok je vprašanje, ki ne more čakati in ga ni mogoče odložiti,” je poudaril konservativni premier, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova politika, vključno z ustanovitvijo nove agencije za otroke in družine, je namenjena podpori staršev in zagotavljanju “vzdržnosti” tretjega največjega gospodarstva na svetu, je povedal. Ob tem je dodal, da si želi, da bi vlada podvojila svojo porabo za programe, povezane z otroki.

Golobova vlada ukinila urad za demografijo
Rodnost upada v številnih razvitih državah zaradi mnogih dejavnikov, kot so naraščajoči življenjski stroški, naraščanja števila žensk, ki vstopajo na trg delovne sile, in pozna odločitev za otroke. A na Japonskem je to vprašanje še posebej pereče, saj ima država po podatkih Svetovne banke drugi najvišji delež ljudi, starih 65 let in več, takoj za Monakom. Država s 125 milijoni prebivalcev je v preteklih letih skušala spodbuditi Japonce, da bi imeli več otrok, med drugim tudi z denarnimi spodbudami in številnimi ugodnostmi, poroča STA.

Minister Luka Mesec je ukinil Urad za demografijo. (Foto: STA)

Medtem ko se številne države soočajo z upadanjem rojstev in staranjem prebivalstva, pa slovenska radikalno leva vlada tega ne pripoznava kot strateškega problema naše države. Spomnimo, da je Slovenija država s šestim najstarejšim prebivalstvom na svetu, vlada Janeza Janše pa je z namenom ustavitve tega trenda ustanovila Urad za demografijo. Nova vlada Roberta Goloba pa je urad že takoj na začetku mandata ukinila. Minister Luka Mesec je že na predstavitvi za ministra izpostavil, da bo nova vlada probleme s pomanjkanjem delovne sile reševala z uvozom ekonomskih migrantov.

V Sloveniji se je leta 2021 peto leto zapored rodilo manj prebivalcev, kot jih je umrlo. Rodilo se je 18.984 ljudi, umrlo pa jih je 23.261. Negativni naravni prirast je bil posledica višje stopnje umrljivosti v vseh četrtletjih, razen poletnem, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Gal Kovač