fbpx

Japonska sprostila ukrepe, zdaj razglasila izredne razmere!

Japonski politični vrh je razglasil izredne razmere zaradi ponovnega naraščanja okuženih z virusom covid-19. (Foto: Epa)

Neustrezno rahljanje ukrepov v posameznih državah zaradi covid-19 že terja prve posledice. Japonska, ki je spadala med zmagovalce v premagovanju koronakrize, je zaradi ponovnega naraščanja okuženih razglasila izredne razmere.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Tomaž Lisec opozarja, da mora biti Slovenija previdna pri rahljanju ukrepov, ne glede na kritike dominantnih medijev na račun predsednika vlade Janeza Janše. Pri tem kot primer izpostavi Japonsko. “Toliko o prehitrem rahljanju ukrepov. Razen če je za teoretike zarot in družbeno politične delavce tudi tam za kaj kriv Janez Janša,” se je javno odzval poslanec največje koalicijske stranke Tomaž Lisec.

Večina držav v Evropi je preživela vrhunec pandemije koronavirusa. Nekateri bolj, drugi manj uspešno. Slovenija spada med zmagovalce v zajezitvi bolezni covid-19, zato se ekonomski in davčni strokovnjaki, gospodarstveniki, podjetniki in preostali družbeni dejavniki ukvarjajo z mislijo, kdaj bi bilo najbolj potrebno zagnati gospodarstvo in vrniti življenje v stare tirnice. Ena izmed žrtev prekomernega optimizma je postala Japonska. Poleg Južne Koreje so se v začetni fazi zdravstvene krize odlično soočili in zajezili širjenje bolezni covid-19. S sproščanjem ukrepov pa so si Japonci zabili avtogol, saj je število okuženih pričelo nezadržno naraščati.

Japonska razglasila izredne razmere za celotno državo, saj noče biti v družbi Španije, Italije in Združenih držav Amerike
Japonska se kljub temu, da je uradno koronakrizo premagala, zopet vrača v čas izrednih razmer. V zadnjih tednih je število okuženih v Tokiu pričelo naraščati. V enem dnevu so tam zabeležili kar 300 novih okužb. Podobno se je dogajalo tudi drugod po Japonskem. Japonska vlada se je hitro zavedala, da mora sprejeti rigorozne ukrepe, kljub temu, da ima Japonska malce manj kot 9000 okuženih in 178 mrtvih zaradi covid-19. Vendar se japonska vlada zaveda nevarnosti in posledic, kaj se lahko zgodi, če se jim epidemija koronavirusa spremeni v ekspanzivno in nenadzorovano. Japonska si tudi ne želi, da bi pristali v družbi Združenih držav Amerike, Italije, Španije, Francije, Velike Britanije, ki spadajo med najbolj rizična območja bolezni covid-19.

Japonski vlaki spadajo med najhitrejše in najbolj varne vlake na svetu. Zaradi uvedbe izrednih razmer zopet stojijo. (Foto: Epa)

Slovenija žrtev medijskega enoumja in ideološkega sovraštva do Janeza Janše
Slovenska vlada se nahaja v nehvaležnem položaju. Kateri koli ukrep je sprejela za zajezitev širjenja bolezni covid-19, je bila deležna kritik medijskega kartela o vzpostavitvi avtoritarnosti in diktature. Ne glede na to, da Slovenija spada med zmagovalke krize, ji večinska medijska krajina v rokah opozicije tega noče priznati.

Medicinsko osebje je med najbolj izpostavljenimi zaposlenimi med krizo koronavirusa v Sloveniji. (Foto: STA)

Slovenska javnost mrzlično pričakuje, kdaj se bodo rahljali ukrepi. Nemčija, Danska, Finska ter druge evropske države počasi sproščajo rigorozne ukrepe. Slovenska vlada je obljubila, da bo korak za korakom vzpostavila življenjske pogoje, kot so bili pred koronakrizo.

Luka Perš