fbpx

Japonsko pretresa serija potresov, na ducate mrtvih

Foto: EPA

Japonsko je stresla serija hudih potresov, v katerih je umrlo že 28 ljudi, 2000 pa je ranjenih. Reševalci ujete pod ruševinami še vedno rešujejo. Prvi potres je udaril v četrtek, zadnji pa danes v jutranjih urah. Potres je prizadel regijo Kyushu.

Potres je tla stresel z magnitudo 7 po Richterjevi lestvici. Najbolj je prizadeto mesto Kumamoto, kjer je še vedno ujetih najmanj 23 ljudi. “Prvi potres je bil zelo velik. Mislili smo, da je bil glavni potres,” je povedal predstojnik za notranje zadeve v mestu Kumamoto, Osamu Yoshizumi.

V reševanju preživelih sodeluje približno 20 tisoč pripadnikov japonskih samoobrambnih sil. Lokalna mestna oblast je odprla 100 evakuacijskih centrov, kjer so prizadetim na voljo hrana, voda in tople odeje. Rdeči križ je do sedaj obravnaval okoli 1000 ljudi, a pričakujejo, da se bo ta številka zaradi današnjega potresa izredno povečala.

Drugi je bil še močnejši od prvega (foto: epa)

Drugi je bil še močnejši od prvega (foto: epa).

“Najresnejši pacienti so imeli hude ureznine zaradi stekla iz porušenih stavb, številni pa so bili poškodovani med samim rušenjem,” je dejal eden vodilnih članov japonskega Rdečega križa, Nobuaki Sato.

Regijo je nameraval obiskati japonski premier Shinzo Abe, a se je zaradi naravne katastrofe premislil, poroča CNN. Iz njegovega kabineta so sporočili, da bo v pomoč prizadetim vložil vse svoje sile, a iz zavetja svoje pisarne v Tokyju. Japonske zračne sile so na prizadeto območje zaenkrat poslale šest letal in devet ladij, ki prinašajo nove, življenjsko potrebne zaloge za oskrbo prizadetega prebivalstva.

Ž. K.