fbpx

Japonsko sodišče odločilo: Prepoved istospolnih porok ni protiustavna!

Fotografija je simbolična (Foto: Freepik)

Sodišče v Osaki je odločilo, da prepoved istospolnih porok na Japonskem ni protiustavna, s čimer je zadalo udarec aktivistom za pravice LGBTQ v državi. 

Trije istospolni pari, dva moška in eden ženski, so v znak nestrinjanja s prepovedjo istospolnih porok vložili tožbo na okrožnem sodišču v Osaki. S to odločitvijo ostaja Japonska edina država v skupini G7, ki je prepovedala istospolne poroke.

Japonsko sodišče je zavrnilo trditev aktivistov, da je prepoved istospolnih porok na Japonskem protiustavna, pa tudi njihov zahtevek za odškodnino v višini enega milijona jenov (približno 7100 evrov) za vsak istospolni par. “Pravzaprav se sprašujem, ali pravni sistem v tej državi res deluje,” je po navedbah Reutersa dejala tožnica Machi Sakata, ki se je poročila s svojo partnerico, ameriško državljanko, v Združenih državah Amerike. Par pričakuje otroka avgusta.

Razsodba je razblinila upanje borcev za človekove pravice, da bi uspeli okrepiti pritisk na japonsko vlado, da bi se lotila vprašanja istospolnih porok. Upanja aktivistov so se okrepila marca lani, ko je sodišče v Saporu razsodilo v prid trditvi, da je prepoved istospolnih porok neustavna.

Japonska ohranja poroko kot zakonsko zvezo moškega in ženske
Japonska ustava opredeljuje poroko kot “vzajemno soglasje obeh spolov”. Toda uvedba partnerskih pravic za istospolne pare v Tokiu prejšnji teden skupaj z naraščajočo podporo v javnomnenjskih raziskavah je vzbujala upanje aktivistov in odvetnikov za primer Osake. Kakorkoli, sodišče v Osaki je dejalo, da je zakonska zveza opredeljena kot poroka samo med nasprotnima spoloma in da v japonski družbi ni bilo dovolj razprav o istospolnih porokah.

Foto: Freepik

Istospolna partnerja nimata starševskih pravic nad otroki drug drugega
V tem primeru smo poudarili, da želimo, da imajo istospolni pari dostop do istih stvari kot običajni pari,” je povedala odvetnica istospolnih parov Akiyoshi Miwa in napovedala pritožbo. Japonska zakonodaja velja na nekaterih področjih po azijskih standardih za relativno liberalno, a po vsej celini je istospolne poroke legaliziral samo Tajvan. Po veljavnih pravilih se istospolnim partnerjem na Japonskem ni dovoljeno zakonito poročiti, ne morejo podedovati premoženja drug drugega – na primer hiše, ki sta si jo partnerja morda delila – in tudi nimajo starševskih pravic nad otroki drug drugega.

Čeprav certifikati o partnerstvu, ki jih izdajo nekatere lokalne skupnosti, pomagajo istospolnim parom, da skupaj najemajo nepremičnine in imajo pravico do obiskov v bolnišnici, jim ti ne dajejo vseh zakonskih pravic, ki jih uživajo heteroseksualni pari. Prejšnji teden je tokijska prefekturna vlada sprejela zakon o priznavanju istospolnih partnerskih sporazumov, kar pomeni, da lokalne vlade, ki pokrivajo več kot polovico japonskega prebivalstva, zdaj ponujajo takšno priznanje. Medtem ko je premier Fumio Kišida zatrdil, da je treba to vprašanje skrbno preučiti, njegova vladajoča Liberalno-demokratska stranka ni razkrila načrtov za pregled zadeve ali predlaganje zakonodaje, čeprav nekateri visoki člani stranke podpirajo reformo.

Sara Kovač