fbpx

Javnomnenjska raziskava pokazala, da kar tri četrtine Madžarov podpirajo novi vladni zakon o LGBTQ

Madžarski premier Viktor Orban želi z novim zakonom zaščititi najmlajše pred vdorom ideologije LGBT pred vdorom v izobraževalne ustanove.

Najnovejša javnomnenjska raziskava madžarskega inštituta Nézőpont je pokazala, da se velika večina strinja s stališčem vlade. Kar tri četrtine Madžarov oziroma 74 odstotkov jih namreč meni, da bi moralo biti izobraževanje o homoseksualnosti v šolah in vrtcih pogojeno z dovoljenjem staršev, je pokazala nacionalno reprezentativna anketa, ki jo je inštitut opravil za madžarski dnevnik Magyar Nemzet.

Po zadnji anketi inštituta Nézőpont se velika večina ljudi strinja s stališčem vlade o tem vprašanju in le eden od petih – 20 odstotkov – meni, da ozaveščanje otrok v šoli ne bi smelo biti odvisno od dovoljenja staršev, kot se vse bolj širi s “programom ozaveščanja” v zahodni Evropi.
Inštitut Nézőpont tudi opozarja, da bi vladni referendum lahko povzročil resne glavobole levici, saj večina kritikov vlade – 56 odstotkov – podpira tudi dovoljenje staršev, le tretjina pa je na strani organizacij LGBTQ.

Ob veliki podpori 86 odstotkov podpornikov vlade dve tretjini tistih z neznanimi preferencami podpirata tudi stališče vlade, da morajo imeti starši pravico odločati o tem, kaj se njihovi otroci učijo o homoseksualnosti v javnih ustanovah. Razlike med demografskimi skupinami so minimalne: dve tretjini mladih in štiri petine starejših se strinjajo s stališčem vlade, medtem ko sedem od desetih prebivalcev Budimpešte in trije od štirih prebivalcev podeželja menijo, da bi morali o tem odločati starši.

Predsednik vlade Viktor Orban je prejšnjo sredo na svoji strani na družbenih omrežjih napovedal, da bo madžarska vlada izvedla referendum, saj je Bruselj jasno napadel Madžarsko zaradi zakona o varstvu otrok in zdaj zahteva spremembe zakona o izobraževanju in predpisov o varstvu otrok. Referendumska vprašanja se glasijo:

Ali podpirate uvedbo pouka o spolni usmerjenosti za mladoletne otroke v javnih izobraževalnih ustanovah brez soglasja staršev?

Ali podpirate spodbujanje zdravljenja mladoletnikov za spremembo spola?

Ali podpirate dostopnost terapije za spremembo spola za mladoletnike?

Ali podpirate neomejeno izpostavljenost mladoletnikov spolno eksplicitnim medijskim vsebinam, ki vplivajo na njihov razvoj?

Ali podpirate prikazovanje spolno nedvoumnih medijskih vsebin mladoletnikom?

V prvi polovici letošnjega leta so potekali številni protesti
LGBT skupnosti proti novemu zakonu.

Preobrat na Madžarskem
Madžarska je sicer sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTQ med mladimi, je včeraj poročal spletni portal Siol. Ustrezen odlok so v petek zvečer objavili v uradnem listu.

Evropska komisija je zaradi zakona zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika. Prav zdaj teče tudi postopek, v katerem Evropska komisija potrjuje načrte držav članic za okrevanje. Ti načrti so podlaga za koriščenje sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji. Madžarskega načrta komisija še ni odobrila.

T.F.