Je bil referendum popolnoma nepotrebna Renzijeva napaka, ki ga je pokopala?

Foto: epa

Italijanski premier Matteo Renzi je po spodletelem referendumu že ponudil svoj odstop. Odgovornost je pripisal sebi.

Matteo Renzi je napovedoval, da bo, če referendum pade, ponudil svoj odstop. Ker so bili referendum in s tem ustavne spremembe zavrnjeni z 59,1 odstotka, je italijanski premier že ponoči uresničil svojo napoved, saj je presodil, da je to “izredno jasen poraz” v italijanski ustavni reformi, poroča CNN.

“Ko bova imela sestanek s predsednikom, mu bom ponudil odstop. Za poraz prevzemam polno odgovornost, zato pravim, da sem izgubil jaz, ne vi,” je povedal svojim podpornikom. Čeprav je Renzi že ponoči ponudil svoj odstop, pa bo italijanski predsednik odločil, kako naprej.

Udeležba na referendumu je bila visoka, skoraj 70-odstotna. Ta spodletel referendum pa si za svojo zmago štejejo predstavniki evroskeptičnih populističnih in nacionalističnih strank v Italiji, ki so proti Renziju in njegovi predvideni reformi, ki naj bi spodbudila počasno gospodarstvo v Italiji, vodili močno kampanjo.

“Ko izgubiš, se ne moreš pretvarjati, da se ni nič zgodilo, iti v posteljo in zaspati. Moja vlada se danes tukaj konča,” je bil jasen Renzi.

Formalno je bilo na referendumu glasovanje o tem, ali naj država spremeni svojo ustavo iz leta 1948. Renzijev namen je bil, da zmanjša moč zgornjemu domu italijanskega parlamenta (t. i. Senato) z rezanjem števila članov s 315 na 100. S tem bi italijanski senat postal predvsem posvetovalno telo. Renzi je to utemeljil tako, da je cilj njegove reforme ta, da bi Italija delovala manj zapleteno, reforme pa bi pomagale oživiti otrplo italijansko gospodarstvo.

Vladajoča stranka bi dobila preveč moči
Članica Evropskega parlamenta, Elly Schlein iz Italije, pa je rekla, da bi predlagane reforme, če bi bile sprejete, prinesle preveč moči vladajoči stranki. “To bi bila nevarna reforma za korenine našega demokratičnega sistema,” je prepričana – prav tako kot tudi, da je bil ta referendum “popolnoma nepotrebna Renzijeva napaka”.

M. S.