Je Erdoganovo zdravstveno stanje bolj resno kot pravijo?

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: epa)

Po navedbah v nekaterih tujih medijih in družbenih omrežij o zdravstvenem stanju predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, ki je med snemanjem oddaje v živo utrpel rahlo nelagodje, so se izjave o njegovem zdravju vrstile ena za drugo. Po poročanju nekaterih medijev se je turški predsednik slabo počutil že pred oddajo, in sicer zaradi težav z želodcem. Pojavile so se tudi špekulacije o zastrupitvi in srčnem infarktu predsednika, vendar je ta trditve zanikal, piše medij Sozcu. Erdoganovo zdravje je v času prihajajočih volitev 14. maja glavna tema razprav.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torkovem televizijskem intervjuju v živo povzročil zaskrbljenost, ko je nenadoma zapustil oddajo, navajajoč zdravstvene težave. 69-letni voditelj se je kasneje vrnil v oddajo, da bi se opravičil za svoj nenadni odhod. Prva poročila so namigovala, da ima Erdogan težave z želodcem, a so se po družbenih omrežjih hitro razširila ugibanja, da je morda doživel srčni infarkt.

Kljub nenehnemu zagotavljanju o Erdoganovem “dobrem zdravju”, so se še naprej pojavljala poročila o špekulacijah. Ker so predsedniške volitve v Turčiji načrtovane 14. maja, je Erdoganovo zdravje postalo tema razprav. Predsednik je v sredo odpovedal vse svoje javne nastope, podpredsednik Fuat Oktay pa je prevzel njegove dolžnosti. Vladajoča stranka je sporočila, da Erdogan tudi v četrtek ne bo imel srečanj.

Srčni infarkt ali zastrupitev?
Uporabniki družbenih omrežij so še naprej ugibali o Erdoganovem zdravju, nekateri pa so namigovali, da je bil zastrupljen ali da je imel srčni infarkt. O slednjem je pisal turški Avazturk, ki je poročal, da so Erdogana po oddaji odpeljali v reševalnem vozilu. Eden od uporabnikov na Twitterju je zapisal: “Erdogana naj bi odpeljali v bolnišnico, odpovedal je tudi svoje prihajajoče govore in intervjuje. Mora biti resen zdravstveni problem. Nekateri ugibajo, da gre za zastrupitev ali srčni infarkt. Zaenkrat še ni nič potrjeno.” 

Vladni predstavniki vztrajno zanikajo morebitno slabo zdravstveno stanje predsednika
Podpredsednik Fuat Oktay pa je po navedbah medija Haber7 javnost skušal pomiriti z izjavo, da je Erdoganovo zdravstveno stanje “zelo dobro in da so v nenehni komunikaciji”. Direktorat predsedstva za komunikacijski center za boj proti dezinformacijam je zanikal navedbe, da je imel Erdogan srčni infarkt in je bil hospitaliziran. Oktay je potrdil, da bo Erdogan po krajšem počitku nadaljeval s svojim delom in programom v predvolilni kampanji. Direktorat za komunikacije je prav tako javno zavrnil obtožbe o srčnem infarktu in hospitalizaciji. “Naš predsednik bo nadaljeval z delom. Imel je zelo zaseden urnik. Povedal je tudi, da je bil rahlo prehlajen,” je dejal Oktay.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik stranke AK Ömer Çelik je na drugi strani obtožbe opisal kot “nemoralne lažne novice” in dejal: “Naš predsednik je na svojem položaju. Po kratkem počitku bo nadaljeval s svojim programom.” Očitke o njegovem zdravju je ostro zanikal tudi vodja kabineta za komunikacije Fahrettin Altun, ki je v svojem sporočilu zapisal: “Ne glede na to, koliko dezinformacij širijo, ne bodo mogli spremeniti dejstva, da je turški narod na njihovi strani in da bosta Erdogan in stranka AK na volitvah 14. maja zmagala,” piše turški NTV.

Erdogan je zaradi omenjenih zdravstvenih težav odpovedal obisk treh provinc in prestavil dva shoda na konec tedna, se bo pa preko videopovezave udeležil današnjega odprtja jedrske elektrarne Akkuyu.

Ana Horvat