fbpx

Je Evropa res na robu vojne? Erdogan že zbira čolne za izvoz migrantov

Foto: epa.

Turčija po pripovedovanju grške tajne službe pripravlja plovila, da bi dnevno prepeljala 3000 migrantov v Grčijo in se maščevala EU, ki je zamrznila pogajanja za vstop v Unijo. Grški obveščevalci so še sporočili, da se v skladu z odkrito namero na turški zahodni obali zadržuje na tisoče majhnih motornih čolnov.

Analitiki ocenjujejo, da se sirski migranti pripravljajo na vkrcanje in potem nameravajo potovati ob grški obali – če bo treba, tudi več tednov. Po analizah bi lahko dnevno vstopilo v EU najmanj 3000 migrantov brez dokumentov. Obveščevalne službe trdijo, da te načrte javno podpira Recep Tayyip Erdogan.

V soboto je Erdogan v Istanbulu Evropi zagrozil: “Če boste nadaljevali, se bodo meje odprle. Jaz ali moji ljudje ne bomo čutili posledic teh groženj. Mi hranimo tri in pol milijona migrantov v tej državi. Prelomili ste obljube, ki ste nam jih dali.”

Marca letos je Turčija sprejela sirske migrante, ki so si utrli pot skozi Turčijo do Grčije. V zameno za sprejetje migrantov naj bi turški državljani dobili vize za EU in ustrezno finančno poplačilo. Vmes so večkrat zagrozili, da bodo prelomili obljubo. Ko je Erdogan izvedel brezkompromisno čistko zaradi upora, si je EU premislila glede priključitve vse bolj totalitarne Turčije.

Dve grožnji za Evropo: sovražna Turčija in “šibka” Grčija
Strokovnjak za obveščevalne službe iz Aten je povedal, da nihče ne podcenjuje Erdogana in tega nepredvidljivega časa. Zaradi groženj, ki jih je izrekel turški predsednik, so mednarodni svetovalci resno zaskrbljeni. Izrazili so prepričanje, da če Turčija odpre svoje meje, Grčija, ki že ima več kot 60.000 migrantov,  tega šoka zaradi finančne in socialne izčrpanosti ne bo mogla prenesti, kot poroča Express.

A. B.