fbpx

Je Evropska komisija še na trdnih tleh? Komisar je za terorizem v Evropi okrivil kar evropske državljane

Komisar za migracije Dimitris Avramopoulos (foto: epa)

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulus je v svojem govoru na Univerzi v Ženevi povedal, da Evropska unija potrebuje vsaj 6 milijonov novih migrantov. Škandalozne so tudi njegove izjave o terorizmu, za katerega so večinoma odgovorni evropski državljani.

Nekdanji župan Aten, minister za zdravje, obrambo in zunanje zadeve Grčije, je svojo komisarsko pot opisal kot vratolomno popotovanje, ker se je leta 2014, ko je prevzel funkcijo, Evropa soočala s finančno krizo. Niti po naključju pa ni slutil, da bo problem migracij postal eden od dveh najpomembnejših področij Evropske unije.

“Migrantski val in terorizem sta Evropo potisnila v težko eksistenčno krizo. Pod vprašajem so temelji EU,” je komentiral trenutno stanje, hkrati pa dodal, da se države članice EU ob obletnici podpisa Rimske pogodbe, 25. marca, soočajo z nestabilnostjo in negotovostjo.

Komisar Avramopoulus je trenutno stanje opisal ko zgodovinsko, saj je na prelomnici obstoj naših vrednot. Z zaskrbljenostjo je opisal porast populizma, nacionalizma in ksenofobije ter nevarnost žrtvovanja svobode gibanja. “Pozabljamo, da je po dveh svetovnih vojnah EU največji zgodovinski dosežek.” 

Evropa potrebuje 6 milijonov novih migrantov?
Najbolj pa je komisar za migracije šokiral z besedami o šest milijonih novih migrantov, ki jih 27 članic EU potrebuje v prihodnosti, zato se bodo migracije nadaljevale. V načrtu imajo odprtje več uradov po celotni južni obali Mediterana in zahodne Afrike, saj gre po njegovem za najučinkovitejši način za preganjanje tihotapcev z ljudmi. Obljublja pa tudi, da mej ne bodo odprli za vse migrante.

Avramopoulus je program umestitve 160 tisoč migrantov v Grčiji in Italiji označil za “fiasko”, saj je bilo preseljenih le 13.546 migrantov, program pa se bo zaključil septembra.

Za terorizem okrivil kar evropske državljane
Kot krivce terorističnih napadov v Bruslju, Parizu in Berlinu komisar ni okrivil migrante, temveč evropske državljane, migrante, ki so tukaj že več generacij. Da se je to zgodilo, s prstom kaže na varnostne organe nacionalnih držav, saj varnostna politika ne spada v steber evropske politike, zaradi česar je tudi ranljivejša. “Teroristične napade v Parizu so zakrivili ljudje iz Bruslja, v Francijo pa so prišli ne da bi jim to kdo preprečil, čeprav so bili na seznamu osumljencev,” je dejal in zanemaril dejstvo, da je večina teroristov, ki so sodelovali pri napadih, prišlo v Evropo po balkanski migrantski poti, pomešanih med migrante.

Salah Abdeslam (foto: Twitter).

Madžarske obveščevalne službe so namreč razkrile, da je kar sedem izmed devetih napadalcev na Pariz, v katerem je umrlo 130 ljudi, vstopilo v EU skozi Madžarsko. V njihovem poročilu je tudi napisano, da je snovalec napadov, skrajni terorist Salah Abdeslam, med avgustom in oktobrom 2015 kar štirikrat potoval na Madžarsko.

C. Š.