Je Hillary Clinton res hudo bolna?

Hillary Clinton (Foto: epa).

Zdravstveno stanje ameriških predsednikov ali predsedniških kandidatov je v ZDA pogosto medijska in politična tema. Zadnje čase buri duhove zlasti zdravstveno stanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Številni podporniki republikanskega kandidata Donalda Trumpa namreč namigujejo ali celo trdijo, da je Clintonova resno bolna.

Fotografija, na kateri 68-letni Hillary Clinton pri hoji po stopnicah pomagajo njeni sodelavci, je spet razvnela razprave o zdravstvenem stanju nekdanje ameriške prve dame. Za Trumpove privržence je ta fotografija, ki je bila sicer posneta že februarja letos v Južni Karolini, dokaz več, da je Clintonova resno bolna in da ji njeno zdravstveno stanje ne omogoče izpolnjevanje obveznosti, ki jih ima ameriški predsednik.

 

Poleg tega je Clintonova v petek sama razvnela domišljijo svojih političnih nasprotnikov, ko je zapisala, da je bila naporni demokratski konvenciji popolnoma izmučena in je pomislila, ali bo sploh imela dovolj moči, da vstane s postelje. V istem zapisu na internetu je sicer še dodala, da ima dovolj vztrajnosti in vzdržljivosti, ki je potrebna za naporno volilno kampanjo, in da se trudi zdravo prehranjevati ter dovolj spati in gibati.

Bolezen ali le izmišljene teorije zarote?
Toda uvodni stavki so bili za republikance zadosten dokaz, da zdravstveno stanje Clintonove ni dobro. Po spletu sicer že precej časa krožijo različni dokumenti (kot trdijo privrženci demokratov, so ti dokumenti ponarejeni), ki naj bi dokazovali, da je Clintonova hudo bolna (demenca, epilepsija, Parkinsonova bolezen, rak na jeziku …).

Kot so zapisali v ameriškem spletnem mediju Slate, ki ne skriva naklonjenosti do Clintonove (nekdanjo prvo damo so podpirali tudi v znotrajdemokratskem spopadu z njenim izzivalcem Berniejem Sandersom), so namigovanja oziroma trditve o bolehni Clintonovi le desničarske teorije zarot in posledica obupa Trumpovih podpornikov, ker Clintonova drvi proti zmagi na novembrskih predsedniških volitvah.

Pomoč pri hoji zaradi visokih pet?
Tudi februarska fotografija iz Južne Karoline za novinarje Slata ni dokaz, da je Clintonova imela epileptični napad, ampak so njeni sodelavci Clintonovi pomagali pri hoji po lesenih stopnicah zato, ker je nosila čevlje z visokimi petami.

Da je Clintonova v dobrem znanstvenem stanju, trdi tudi njena osebna zdravnica Lisa Bardack: po njenih besedah je demokratska predsedniška kandidatka v izjemni telesni kondiciji in sposobna opravljati službo predsednice ZDA. Da je Hillary zdrava, trdi tudi njen mož, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

A. Ž.