fbpx

Je najmlajša milijarderka na svetu zgolj brezvestna prevarantka?

Foto: Twitter

Najmlajša milijarderka na svetu Elizabeth Holmes je s svojim zagonskim podjetjem želela revolucionirati zdravstvo. Njena ideja, da bi z veliko manjšimi vzorci krvi lahko opravili veliko več preiskav, je namreč polna nepravilnosti, po več poročilih pa jo sedaj preiskujejo tudi ameriške oblasti. 

Podjetje Holmesove Theranos je svoja sredstva pridobilo na podlagi ideje, ki bi lahko v zdravstvu sprožila pravo revolucijo – z le kapljico krvi bi lahko opravili več kot 70 različnih krvnih preiskav. Podjetje je na tak način zbralo več kot 9 milijard dolarjev (7,8 milijarde evrov), sedaj pa Holmesovo preiskujejo ameriške oblasti.

32-letna Elizabeth Holmes, ki ima pod palcem 3,6 milijarde ameriških dolarjev (3,1 milijarde evrov), je kot lastnica polovice podjetja zaslovela z omenjeno idejo. Pojavljala se je na naslovnicah revij, seminarjih in drugih pomembnih konferencah. A obtožbe, ki jih ugotavljajo poročila različnih organizacij, so naravnost katastrofalne.

Pri testiranju krvnih vzorcev v podjetju naj bi močno primanjkovalo kontrole kakovosti, zaradi česar so bili krvni izidi pacientov pogosto napačni. Podjetje naj bi pogosto uporabljalo nekvalificirano in nezadostno usposobljeno osebje, vzorce krvi pa naj bi shranjevali na neustrezni temperaturi, piše New York Times.

”Tehnologija je še v fazi razvoja”
Theranos pojasnjuje, da je njihova tehnologija še v fazi razvoja, a so preiskovalci na podjetje še vedno pozorni. Sedaj preverjajo predvsem investicijske pogodbe in nakazila, saj se želijo prepričati, da so investitorji, ki so v podjetje in idejo vložili veliko denarja, vedeli, v kakšnem stanju je podjetje ter s kakšno tehniko deluje, piše nemški Focus.

Prav verjetno je namreč, da gre pri vsem skupaj za zelo nedodelano idejo, ki je v praksi kljub ogromnim sredstvom brez ustrezno usposobljenih kadrov, ki jih v podjetju Theranos očitno primanjkuje, zdaj težko izvedljiva. Zanimivo bo videti, kako se bodo na ta odkritja odzvali vlagatelji in kaj to pomeni za kariero mlade milijarderke.

M. G.