fbpx

To je 16-letni Ben, ki je s svojim podjetjem v nekaj mesecih postal milijonar

Foto: Instagram

Za razliko od svojih sovrstnikov Ben Pasternak ne razmišlja o zabavah, domačih nalogah in najnovejših modnih trendih. Pri rosnih 16 letih ima svoje stanovanje na Manhattnu, sam plačuje svoje račune, od 14 do 16 ur na dan pa preživi s svojo ekipo ter razvija mobilne aplikacije in igre. Za svoj nov projekt, aplikacijo Flogg, je uspel zbrati več kot milijon dolarjev sredstev. 

Svojo prvo aplikacijo je Ben Pasternak razvil, ko je bil star 15 let. Šlo je za igrico, ki si jo je na svoje mobilnike preneslo več kot milijon uporabnikov. S tem se je začela njegova poslovna pot. Namesto da bi obiskoval šolske klopi, ima Pasternak svoje podjetje. Odkar se je začel ukvarjati z razvijanjem mobilnih aplikacij, sta bili med najbolj priljubljenimi aplikacijami pri Applu že dve njegovi.

Potem ko je že prva njegova aplikacija doživela takšen uspeh in so se nanj začeli obračati investitorji, je mladenič, sicer doma iz Sydneyja, pričel sanjati o podjetniški karieri in življenju v New Yorku. Njegova starša ideje nista podpirala, saj sta želela, da njun sin, preden se odloči za podjetniško pot, zaključi srednjo šolo in pridobi univerzitetno izobrazbo.

Ker pa je Ben vztrajal pri svojem, so sklenili dogovor. ”Rekli smo, da lahko začne s svojim podjetjem, če mu uspe čisto samemu zbrati sredstva za svojo novo aplikacijo. Prepričana sva bila, da nihče ne bo dal denarja 15-letniku,” sta povedala Benova starša. A sta se motila.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Nova aplikacija že hit na spletu
Pred dnevi je v javnost prišla težko pričakovana nova aplikacija, za katero mu je uspelo zbrati več kot milijon dolarjev sredstev. Gre za aplikacijo Flogg, ki je na voljo vsem uporabnikom Applovih naprav. Aplikacija je kombinacija konceptov dveh aplikacij: spletne trgovine eBay in spletne zmenkarske aplikacije Tinder.

Aplikacija je namenjena predvsem mlajšim generacijam, preko nje pa lahko uporabniki preprosto, z le nekaj potezami na zaslonu, kupujejo izdelke preko interneta. Aplikacija je navdušila nekatere najpomembejše investitorje iz Silicon Valleyja. Med tistimi, ki so investirali v mladeničev projekt, so bili tudi investitorji, ki so omogočili razvoj Twitterja, Snapchata in Instagrama, ki danes spadajo med najpopularnejša družbena omrežja.

Lahko bi sicer bi rekli, da ima Ben podjetništvo v krvi. Tako njegov dedek kot tudi pradedek sta bila velika podjetnika. Njegov pradedek je bil priseljenec iz Rusije po imenu Isador Magdid, ki je izumil enega najbolj priljubljenih prigrizkov v Avstraliji – Twisties, poroča britanski Daily Mail. 

Preglavice mu delajo navadna hišna opravila
Ben večino svojega časa preživi z ekipo v svojem podjetju. Vsi njegovi sodelavci so stari okoli 20 let. A kljub bogastvu se tudi Ben ukvarja s popolnoma navadnimi skrbmi. ”Odkar živim sam, je popolnoma drugače. Toliko stvari moram narediti. Recimo pomivanje posode in pranje oblek. Ko sem živel pri starših, sem tako veliko stvari jemal za samoumevne,” je potožil Ben.

Njegova največja skrb pa je plačevanje računov. ”Vedno pozabim plačati račune. Vsak mesec me pokličejo po telefonu in mi povejo, da jih moram plačati. Enostavno pozabim,” je zaupal mladi milijonar. Ker ne zna kuhati, jé večinoma pico, spi pa na vzmetnici, ki je postavljena sredi sobe njegovega luksuznega stanovanja v New Yorku.

M. G.