fbpx

Je šlo res za nesrečo? V Iranu strmoglavilo ukrajinsko letalo z več kot 170 ljudmi – preživel ni nihče

Foto: EPA

V Iranu je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu danes strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu. Uradni Kijev je potrdil, da ni preživel nihče izključili so tudi možnost terorističnega napada.

Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu je sporočilo, da je do nesreče prišlo zaradi odpovedi motorja zaradi tehničnih težav. Glede na to, da je Iran danes tudi napadel ameriško oporišče v Iraku, mnogi špekulirajo ali je zares prišlo do nesreče. Oglasil se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je javnost pozval, naj se vzdrži špekulacij in da bodo posmrtne ostanke žrtev prepeljali v Ukrajino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Nesreča se je kot rečeno namreč zgodila ravno na dan, ko je Iran izvedel napad z balističnimi raketami na oporišči ZDA in njegovih zaveznic v Iraku. Prva poročila so navajala, da je zagorel motor letala, medtem ko so iranski mediji poročali, da pilot ni sprožil klica v sili, kar je sprožilo ugibanja o vzroku nesreče. Na letalu ukrajinske letalske družbe International Airlines, ki je bilo namenjeno v ukrajinsko prestolnico Kijev, je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti 168 potnikov in devet članov posadke.

Foto:EPA

Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini in padlo na območje zahodno od prestolnice Teheran. Letalo naj bi zagorelo, poroča STA. “Očitno je nemogoče, da so potniki preživeli,” je za tiskovno agencijo Isna, ki jo povzema francoska AFP, dejal predstavnik Rdečega polmeseca. “Vsi potniki so mrtvi,” je medtem objavila iranska agencija Irna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da prvi podatki kažejo, da so umrli vsi potniki in člani posadke na letalu. Izrazil je sožalje svojcem žrtev. Zaradi nesreče je skrajšal svoj obisk v Omanu in sklical nacionalni svet za varnost. Vlada je oblikovala krizno skupino za preiskavo nesreče. Iranske oblasti so na prizorišče poslale reševalne ekipe, ki so že našle črno skrinjico letala in jo izročile pristojnim iranskim agencijam.

Lana Božič