fbpx

Tako so mediji po svetu lažno poročali, kako naj bi finska premierka predlagala 4-dnevni delovni teden in 6-urni delovnik

Foto: epa

Finska predsednica vlade Sanna Marin naj bi se odločila za uvedbo radikalne spremembe. 34-letna primerka iz vrst socialdemokratov je namreč napovedala načrt glede uvedbe 4-dnevnega delovnega tedna, poroča ugledni britanski časnik Guardian. O načrtih Marinove, ki predvideva 6-urni delovnik, so se razpisali tudi pri Independentu in britanski komercialni televiziji ITV. Toda lažna novica je obkrožila svet zaradi napačnega razumevanja na enem izmed dogodkov finske socialdemokratske stranke.

“Na Finskem bodo uvedli štiridnevni delovni teden in šesturni delovnik”, navaja Metro. Medtem britanski Daily Mail z milijoni bralcev vsak dan objavlja novico z naslovom: “Finska bo uvedla štiridnevni delovni teden in šesturne delovnike v skladu z načrti 34-letne premierke Sanne Marin.”

Zgodba pa ni omejena samo na britanske medije. Novico je bilo mogoče zaslediti v belgijskem mediju, o predlogu Marinove pa so se razgovorili tudi na irskem radijskem programu. Novica se je razširila celo v Avstralijo, Indijo in ZDA in to čeprav novica sploh ne pije vode. Ne samo, da ti predlogi niso vključeni v politični program finske vlade, številni vladni viri so v ponedeljek zvečer za News Now Finland povedali, da takšni predlogi niti na obzorju niso.

Zgodba se je razširila po obletnici organizacije
Človek se na tem mestu vpraša, kako se je sploh začela lažna zgodba in kako so se lahko dezinformacije razširile tako hitro? Avgusta lani so se nekateri visoki politiki iz vrst socialdemokratov in strankarski aktivisti zbrali v Turkuju na jugozahodni obali Finske, da bi obeležili 120-obletnico organizacije. Vreme je bilo toplo, pijača je tekla v potokih, godba je igrala in gostje so v en glas peli. Potem, ko je imel tedanji predsednik vlade Antti Rinne govor, je napočil čas za panelno razpravo. Med udeleženci so bili tudi Sanna Marin – tedanja ministrica za promet; Tytti Tuppurainen, ministrica za evropske zadeve; Ville Skinnari, minister za razvoj in trgovino in Antti Rönnholm, sekretar SDP-ja. Vsi skupaj so sedeli pod krošnjami na majhnem dvignjenem odru, poleg so bili za dekoracijo lončen fikus in nekaj strankarskih transparentov.

Moderator je zastavljal vprašanja in vse skupaj koordiniral, toda celoten dogodek je bil namenjen prej praznovanju zgodovine stranke, kot pa oblikovanju politike, ki je bila vseeno zapisana v vladnem programu Rinna le dva meseca pred tem. V nekem trenutku je med razpravo Marinova planila z mislijo, da bi lahko produktivnost Finske povečali bodisi s štiridnevnim delovnim tednom bodisi šesturnim delovnikom (nikoli ni predlagala obeh). Marinova je tedaj tvitnila, da je cilj stranke SDP skrajšati delovni čas, a je potrebno vedeti, da to sploh ni uradna vladna politika.

Kljub temu, da komentar Marinove na Finskem ni bil deležen posebne pozornosti, je novica glede uvedbe radikalnih sprememb zaokrožila naokrog potem, ko je avstrijski medij Kontrast 16. decembra objavil zgodbo o tem, poroča News of Finland. Novinarka Patricia Huber je citirala Marinovo, ki je avgusta izjavila: “Štiridnevni delovni teden in šesturni delovnik. Zakaj ne bi bil to naš naslednji korak? Mislim, da si ljudje zaslužijo preživeti več časa s svojo družino, ljubljenimi, čas posvetiti hobijem in drugim vidikom svojega življenja – kot je kultura. To bi bil lahko naš naslednji korak v našem delovnem življenju.” Glede na to, kako hitro se je dezinformacija razširila lahko sklepamo, da se ta širi hitreje, kot pa resnica.

Hana Murn