fbpx

Je turizem zaradi koronavirusa obsojen na smrt? Ne, samo spremenil se bo

Foto. epa

Vpliv na turizem zaradi koronavirusa še ni znan. Ta zagotovo ne bo propadel, se bo pa nekoliko spremenil. Potovanja v oddaljene eksotične dežele bodo verjetno preložena na boljše čase. Obenem je opazno vse večje zanimanje za preživljanje dopusta v domačih krajih. Poljaki že opravljajo rezervacije tako ob Baltiku kot tudi v Tatrah, Slovenci pa lahko odkrijemo pozabljene domače bisere.

Potovanje je vse bolj pomembna potreba ljudi in kriza zaradi koronavirusa tega ne bo spremenila. Tako meni Jürgen Schmude, predavatelj za turizem in geografijo na Univeri v Münchnu. Že vrsto let se ukvarja tudi z analizami potovalnih navad ljudi. Po njegovem prepričanju trenutna kriza dolgoročno ne ogroža turizma. Še zlasti v zadnjih letih je potovanje postalo ena ključnih potreb človeštva, kar se s koronavirusom ne bo spremenilo, poroča Tarnów, Tarnowskie Centrum Informacji

To pa še ne pomeni, da bo kmalu vse po starem. Potovalne navade Nemcev se bodo po vsej verjetnosti nekoliko spremenile. Odpadla bodo potovanja v oddaljene turistične destinacije, se pa obeta porast povpraševanja po obiskovanju krajev v njihovi bližini. Turisti se bodo rajši odločali za Evropo, še zlasti za svoje države (Nemčijo), kot pa za potovanja po Aziji, Afriki ali ZDA.

Po krizah se ljudje počutijo bolj varno, če so v bližini svojega doma. Na preživljanje počitnic v domačih krajih bi lahko vplivalo tudi dejstvo, da se je ob začetku krize zaradi novega virusa na deset tisoče Nemcev moralo vrniti v domovino ali pa so celo obtičali v tujini. Obenem se predvideva bankrot nekaterih turističnih agencij. Letališča in posel bodo v krču še nekaj časa po koncu krize. Prav zato bo turistična ponudba, potem ko čas preizkušnje mine, precej bolj skromna.

Toda tu so še osebe, ki so morale zaradi krize opustiti potovanja in bi lahko le-ta preložile na jesenski čas ali zimo. To bi povečalo povpraševanje in pozitivno spodbudilo zagon turizma. Zagotovo pa se bo spremenila struktura turistične panoge. Kako natanko bomo videli šele čez čas.

Poljaki že najemajo sobe ob Baltiku in v Tatrah
Tudi Poljaki se zaradi nastale krize rajši odločajo za potovanja na domačih tleh. Situacija vpliva tako na turiste kot tudi na turistične agencije. Tamkajšnje agencije so preklicale številna potovanja v tujino, a po drugi strani je bila v marcu opažena rast povpraševanja Poljakov, in sicer po domačih destinacijah, ki se sicer pojavi šele aprila. Tako se obeta pestra turistična sezona, pa ne le ob Baltiku, marveč tudi v poljskih gorah Tatrah in na pojezerju Mazury, poroča Business Insider

Številni Poljaki so namreč že rezervirali hotelske sobe. Telefoni v hotelih so ves čas aktivni. Toda kljub temu ni jasno ali koronavirus hotelirjem ne bo pokvaril obetov. Prav mogoče je, da tudi poleti ljudje ne bodo želeli zapuščati domov, predvsem pa potovati tja, kjer je veliko ljudi. Kriza bo zagotovo prizadela tudi poljski turizem.

Odkrivajmo domače bisere na Sončni strani Alp
V Sloveniji je polno manjših in malo večjih turističnih biserov, za katere se zdi, da jih mnogi sploh ne poznajo. Eden takšnih je zagotovo Reka Savinja in jezero v avtokampu Menina. Tam se je v poletnih dneh mogoče okopati. V dolini je tudi veliko priložnosti za športne aktivnosti. Še en takšen biser je Velenjsko jezero, ki je sicer nastalo zaradi podzemnega izkopavanja premoga lignita, vendar je čisto in primerno za kopanje.

Kraj privablja tudi številne ljubitelje ribolova, okoli jezera pa so tudi sprehajalne poti in klopi. Tudi Naravno kopališče Šobčev bajer v poletnem času obiskovalcem nudi številne vodne užitke. Tam se nahaja tudi otroški vodni park v kampu Šobec. Obiskovalci so počaščeni še zlasti z idilično naravo v okolici, poroča Kamzmulcem.

Domen Mezeg