fbpx

Johnson se je predčasno vrnil s počitnic – ponovno naj bi bil v igri za predsednika vlade

Foto: epa

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je prekinil dopust v Dominikanski republiki in se vrnil v Združeno kraljestvo, je v četrtek poročal novinar časopisa Daily Telegraph. Časopis Times je poročal, da naj bi se Johnson, ki je na počitnicah v tujini, potegoval za zamenjavo Liz Truss, ki je v četrtek odstopila s položaja premierke. Prijateljem naj bi povedal, da “je za stvar“, torijci pa poskušajo posredovati pri srečanju iz oči v oči med Johnsonom in Rishijem Sunakom.

Kot je razumeti, se je Boris Johnson pripravljen srečati s svojim odtujenim nekdanjim kanclerjem v upanju, da bosta sklenila premirje in se dogovorila o skupnem vladanju. Dogovor bi lahko takoj končal tekmovanje in morda razrešil razprtije v vrstah torijcev, poročajo britanski mediji. Med podporniki starih sosedov z Downing Streeta se špekulira, da bi lahko sklenili dogovor, zaradi katerega bi stopila skupaj, vendar se to zdi malo verjetno glede na to, kako nesložna sta z Rishijem Sunakom pri ključnih vprašanjih in koliko si oba želita vrhovnega položaja.

Odhajajoča premierka Truss, ki jo je za vodilni položaj podprl Johnson, naj bi bila Johnsona pripravljena podpreti pri vrnitvi na Downing Street. Kemi Badenoch naj bi prav tako podprla Johnsona, enako tudi nekdanja notranja ministrica Suella Braverman. Podpora obeh bi lahko pripomogla k utrditvi podpore desnega krila. Obstajajo pa pomisleki, da bi lahko nekateri sredinski poslanci odstopili od vodje torijcev ali celo protestno “pobegnili”, saj menijo, da Johnson ni primeren za vodenje. To bi lahko vodji laburistov siru Keiru Starmerju odprlo vrata, da bi izsilil predčasne volitve in sprožil izbris konservativcev.

Spomnimo, britanska premierka Liz Truss je v četrtek sporočila, da odstopa s premierskega položaja. V izjavi za javnost v Londonu je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu izbran njen naslednik na čelu stranke in vlade, dotlej pa bo opravljala naloge premierke. Opozicija je pozvala k splošnim volitvam. 47-letna Liz Truss je bila na položaju le 45 dni, kar pomeni, da je bila britanski predsednik oziroma predsednica vlade z najkrajšim stažem doslej, piše BBC. Trussova je na čelu britanske vlade in stranke nasledila Johnsona, ki je julija odstopil, zapustila pa ga je tudi vrsta sodelavcev. V tekmi za njegovo nasledstvo je Trussova premagala nekdanjega finančnega ministra Sunaka.

Sara Kovač