fbpx

Judje v Nemčiji opozarjajo: Nemška policija zavaja, muslimanski ekstremisti odgovorni za veliko večji delež antisemitskih incidentov

Za nemško policijo so muslimanski salafistični ekstremisti neonacisti (vir: twitter)

Število antisemitskih zločinov v Nemčiji iz leta v leto narašča, a če nemška policija za napade krivi skrajno desnico, judovska skupnost opozarja, da policija napade s strani islamistov označuje za skrajno desne in jih enači z neonacisti, medtem ko po drugi strani večje število napadov na Jude preklasificirajo tako, da niso označeni za antisemitske.

Število antisemitskih zločinov iz sovraštva v Nemčiji je v prvi polovici leta 2018 v primerjavi z istim obdobjem lani po poročanju portala The Times of Israel naraslo za 10,7 odstotka. Če je bilo lansko leto v istem obdobju zabeleženih 362 zločinov iz sovraštva proti Judom, je ta številka letos po uradni statistiki nemške policije zrasla na 401.

A če nemška policija trdi, da so za 349 od teh zločinov odgovorni neonacisti, se s tem ne strinja judovska skupnost v Nemčiji, ki trdi, da so za veliko več napadov na Jude odgovorni muslimanski ekstremisti. Problem naj bi bil tako v klasifikaciji zločinov sovraštva.

Nemška policija zavaja
Nemška policija namreč po trditvah judovskega predstavnika Sigmounta Königsberga številnih antisemitskih napadov s strani muslimanskih ekstremistov ne označi za antisemitizem, oziroma če jih, kjer je le mogoče označi, za neonacistični izpad.

Tak primer je bil salafistični shod leta 2016, ki ga je policija označila za “skrajno desni nacistični incident”, ker naj bi udeleženci uporabljali nacistični pozdrav. “Rekel bi, da je vsaj pet od desetih antisemitskih incidentov povezanih z muslimani. Včasih veliko več – na primer v šolah je to osem od deset antisemitskih incidentov,” je povedal Königsberg.

Ivan Šokić