fbpx

Jussie Smollet spoznan za krivega uprizoritve rasističnega in antihomoseksualnega napada

Televizijski igralec Jussie Smollett spoznan za krivega uprizoritve lažnega napada iz sovraštva nase (foto: EPA)

Porota v Chicagu je hollywoodskega zvezdnika Jussieja Smolletta spoznala za krivega motenja javnega reda in miru. A to je šele začetek. Smollett je namreč leta 2019 v klavrnem poskusu, da bi rešil svojo kariero, najel svojega ljubimca in njegovega brata, da mu pomagajo uprizoriti zločin iz sovraštva. Črna brata sta ga v zameno za plačilo pretepla in mu okoli vratu obesila vrv, kar je Smollett skušal javnosti prodati kot napad podpornikov ameriškega predsednika Trumpa. Ko karta z rasizmom ni dosegla želenega učinka, pa je igral na homofobijo. Porota ga je vseeno spregledala.

Jussie Smollett je bil obtožen, da je, v višini 3.500 dolarjev, dvema nigerijskima bodibilderjema plačal za uprizoritev napada iz sovraštva nanj, zato da bi lahko republikance obtožil rasizma in homofobije. Porota je z odločanjem začela že v sredo, 8. decembra 2021, odločitev pa so sprejeli v devetih urah.

39-letni Smollett je januarja 2019 trdil, da sta ga sredi noči na chicaških ulicah zaskočila dva belca, ga zmerjala z rasističnimi in protihomoseksualnimi žaljivkami, ga polila z belilom in mu okoli vratu vrgla zanko. Smollett je za zaigrani napad, ki so ga posnele varnostne kamere, kjer je jasno razvidno, kaj se je v resnici zgodilo, obtožil kar podpornike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Za Smolletta sta se takrat zavzela in mu naivno verjela tako sedanji ameriški predsednik Joe Biden kot tudi njegova podpredsednica Kamala Harris.

Nigerijska brata intimno poznal

Nigerijska brata Abimbola in Olabinjo Osundairo sta pred sodiščem potrdila, da jima je Smollett izročil ček v višini 3.500 dolarjev za uprizoritev napada nanj in jima dal še sto dolarjev za nakup vrvi in belila. Varnostne kamere so ravno tako ujele brata Osundairo, kako kupujeta naročeno in s Smollettom le nekaj dni pred “napadom” vadita.

Nigerijska brata Olabinjo Osundairo in Abimbola Osundairo, ki ju je Jussie Smollett plačal za uprizoritev napada nanj. Abimbola in Smollett sta bila ravno tako tudi intimna, skupaj pa sta uživala tudi trde droge. (foto: EPA)

Smollett je brata Osundairo poznal že od prej. Mlajši Abimbola je povedal, da sta se s Smolletom zalizovala v savni, medtem ko je s starejšim Olabinjom igral v nanizanki “Imperij”. Smollett in mlajši od bratov Osundairo naj bi se ravno tako skupaj zadevala s kokainom in kadila marihuano. Smollett je na sodišču vztrajal, da sta ga brata pretepla, ker sta ga tako želela prepričati, da ju najame kot svoja osebna varnostnika.

Na koncu koncev se je porota strinjala, da je Smollett res uprizoril rasistični in antihomoseksualni napad nase in ga spoznali krivega laganja, poskusa prevare in vložitve lažne prijave. Še posebej je bil na sojenju oster tožilec Dan Webb, Tožilec je izpostavil, da Smollett, ki se je od samega začetka prikazoval kot žrtev, ni želel sodelovati s policijo. Organom pregona tako ni predal svojega mobilnika, niti jim priskrbel vzorca svoje DNK ali dostopa do njegove zdravstvene kartoteke, s čimer bi si policija lahko pomagala pri preiskavi.

Grozi mu do tri leta zaporne kazni

Smollett je bil sicer že februarja 2019 obtožen uprizoritve zločina iz sovraštva, a je takrat chicaško tožilstvo storilo vse v svoji moči, da bi jo odnesel s celo kožo. Smollet se je tako moral odpovedati varščini v višini 10.000 dolarjev in priskrbeti dokazilo o opravljenih dveh dnevih družbenokoristnega dela. Izkazalo se je, da je tožilka iz okrožja Cook Kim Foxx v Smollettovem primeru zagrešila cel kup neetičnih “napak”. Smolletu po poročanju Zero Hedge grozi do tri leta zaporne kazni, a poznavalci so prepričani, da jo bo odnesel zgolj s pogojno kaznijo in družbenokoristnim delom.

Ivan Šokić