fbpx

Rast števila okužb na Danskem spodbudila vlado, da zapre šole vsaj do 4. januarja!

Premierka Mette Frederiksen (Foto: epa)

Medtem ko nekateri po dveh letih preprosto še vedno ne razumejo, čemu se je potrebno še sploh dosledno držati ukrepov za zajezitev virusa, se pomena tega zavedajo marsikje po Evropi, kjer so pričeli na račun pojava različice virusa covid-19 omikron zaostrovati obstoječe ukrepe. Danska vlada se je denimo na račun naraščanja števila okužb odločila, da šolarje pošlje domov na daljše počitnice, zaprli se bodo nočni lokali in bari ter se ponovno uvedlo obvezno nošenje zaščitnih mask.

Rekordno število dnevnih primerov covida-19 in nova mutacija virusa omikron, ki se hitro širi, sta spodbudila vlado k ukrepanju. Danska premierka Mette Frederiksen je dejala, da je prepričana, da zaradi visokega odstotka cepljenih ne bo tako slabo kot lani, vendar pa meni, da bodo novi ukrepi še vedno potrebni.

Otroci bodo imeli podaljšane božične počitnice
Od 15. decembra bodo vsi šolarji (vsi do 10. razreda) poslani domov vsaj do 4. januarja, kar je premierka Frederiksenova označila kot “podaljšane božične počitnice”. “Naše veliko upanje, da boste svoje otroke cepili decembra in to, da boste to storili čim prej,” je dejala.

Foto: epa

Nočno življenje bo na mirovanju
Od 10. decembra bodo zaprta vrata prizorišč nočnega življenja, pa tudi prizorišča za koncerte in druge tovrstne dogodke z več kot 50 udeleženci. Poleg tega bodo morali gostje v barih, kavarnah in restavracijah nositi maske za obraz, ko ne bodo sedeli za mizo. Premierka se je obrnila tako na zasebni kot tudi javni sektor s pobudo, da naj se čim več dela od doma, podjetja pa je pozvala, da naj odpovejo svoje božične zabave.

Danska vlada je ljudi pozvala, da naj se čim prej cepijo s tretjim odmerkom cepiva proti covidu. Vsem tistim, ki so svoj termin za tretje zaporedno cepljenje že rezervirali, pa je svetovala, da naj preverijo, ali bi bilo mogoče cepljenje opraviti prej, saj so na voljo prosti termini za cepljenje. “Preverite več kot enkrat na dan, ali je mogoče,” so poudarili.

Foto: epa

Generalni direktor danske zdravstvene uprave Søren Brostrøm je pojasnil, da ko gre za poživitveni odmerek, so odločilnega pomena dnevi, ne pa tedni. Poudaril je, da so cepiva tista, ki bodo pomagala, da bodo prebrodili to zimo in pri tem ohranili odprto družbo, brez dodatnih omejitev. “Cepiva, cepiva, cepiva,” je dodal. Vlada je sicer že napovedala, da bodo tisti, na katere omejitve vplivajo, kot so bari, nočni klubi, prireditveni prostori in distributerji, deležni finančne odškodnine, poroča CPH Post.

Nina Žoher