Južna Koreja beleži rekorde! Največje število okuženih od marca 2020! Potrjenih kar 583 novih okužb!

Potem, ko je bilo potrjenih več kot 500 novih okužb se južnokorejske oblasti soočajo z očitki, da so prehitro sprostile ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covid-19 (foto: EPA)

V Južni Koreji poročajo, da je bilo v četrtek, 26. novembra 2020, potrjenih 583 novih primerov covida-19, kar je največ od marca 2020. To je že tretji val covida-19, ki je zajel Južno Korejo, stanje pa naj se navkljub strogim ukrepom, ne bi popravljalo.

Južnokorejske oblasti so, po poročanju Reutersa, prejšnji teden ponovno uvedle stroge preventivne ukrepe o distanciranju za glavno mesto Seul in okolico.

Do nove zaostritve ukrepov je prišlo komaj mesec dni po sproščanju ukrepov, ki so nastopili zaradi drugega vala epidemije wuhanskega virusa v državi.

Po trditvah strokovnjakov, poroča Reuters, naj bi vlada prehitro začela s sproščanjem ukrepov, zaradi česar se v državi prvič po 6. marcu 2020 soočajo z več kot 500 novimi okužbami na dan. Okužba naj bi se najhitreje širila med mladimi. “Do sproščanja ukrepov je prišlo zaradi skrbi za ekonomijo in naraščajoče utrujenost, a je bilo prezgodaj in je povzročilo malomarnost med ljudmi,” je povedal profesor za kužne bolezni s Korejske univerzitetne bolnišnice Guro v Seulu, Kim Woo-joo.

Vlada prehitro sprostila ukrepe

Po podatkih Korejske agencije za nadzor in preprečevanje bolezni (DKCA) je bilo od 553 na zadnje zabeleženih primerov, kar 73 odstotkov odkritih v v Seulu in okolici. Predstavnik KDCA Lee Sang-won je opozoril, da bi lahko število okužb vse do decembra ostalo med 400 in 600 novih dnevnih okužb, če ljudje ne bodo spoštovali ukrepov.

Priprave na sprejemne izpite v Južni Koreji sredi 3. vala pandemije covida-19 (foto: EPA)

Nad številčnostjo okuženih mladih je bil presenečen tudi zdravstveni minister Park Neung-hoo. “Širjenje okužbe med mlajšimi generacijami je neverjetno,” je povedal minister Park. Da bi temu naredili konec je država pozvala dijake naj prenehajo z obiskovanjem dodatnih izvenšolskih priprav na izpite pred decembrskimi sprejemnimi izpiti na fakultete. Šolski minister Yoo Eun-hae je ob tem pozval državljane naj opustijo vse nenujne dejavnosti na prostem za vsaj teden dni, zato, da bi lahko 490 tisoč dijakov varno opravilo sprejemne izpite.

Od začetka pandemije covida-19 so v Južni Koreji zabeležili 32.318 primerov, zaradi wuhanskega koronavirusa pa je umrlo 515 ljudi. Južna Koreja ima preko 51,5 milijonov prebivalcev.

Ivan Šokić