Južnoafriška republika po stopinjah Zimbabveja: Zaseg zemlje belim kmetovalcem vodi v kolaps države

(vir: twitter)

Južnoafriški republiki grozita ekonomski kolaps ter primanjkljaj v pridelavi hrane za domače potrebe potem, ko je vlada naznanila namero, da zaseže zemljo belim kmetovalcem in jo porazdeli med črne državljane. Če bodo oblasti nadaljevale s svojim načrtom, in ni dvoma, da bi jih lahko karkoli ustavilo, se bo Južnoafriška republika pridružila Zimbabveju, ki je bil vsega v roku treh let od zasega zemlje belim kmetovalcem prisiljen razglasiti humanitarno katastrofo zaradi lakote ter zaprositi za mednarodno pomoč.

Zaseg zemlje belcem je na začetku leta odobril Afriški nacionalni kongres z namenom, da bi na tak način po poročanju RT končali, kar sami imenujejo “dediščino apartheida”. V resnici gre za aplikacijo marksistične teorije na medrasne odnose. Nova izmišljena buržoazija tokrat niso premožni, temveč pripadniki bele rase, ki je v JAR manjšina. Glede na statistike skupine za pravice manjšin AfriForum je bilo v obdobju 2016-17 nad belimi kmetovalci storjenih kar 74 umorov ter 638 napadov.

Ti zastrašujoči podatki skupaj z namero, da belim državljanom, katerih predniki živijo na ozemlju JAR že več sto let, odvzamejo zemljo, so spodbudili Avstralijo, da je prepoznala stisko belih kmetovalcev v JAR ter jim ponudila zagotovitev vize po hitrem postopku.

JAR grozi ekonomski kolaps
Analitiki svarijo, da bi načrt o redistribuciji zemlje lahko ogrozil celotno komercialno kmetovanje v regiji, saj je JAR tik pred tem, da ponovi napake Zimbabveja, ki se je po čistkah nad belimi kmetovalci znašel sredi hude lakote. Ravno tako pa bi zaseg in ponovna razdelitev zemlje pripeljala do zloma gospodarstva, saj imajo banke v državi na zemljo belih kmetovalcev vezanih okoli 180 milijard randov v obliki poroštev, kar znaša okoli 112 milijonov evrov.

Fotografije s prizorišča umora belih kmetov v JAR. (Vir: YouTube)

Strokovnjaki iz Južnoafriškega inštituta za medrasne odnose so povedali, da zaseganje zemlje belim kmetovalcem ne bo doprineslo k novim službam, zmanjšalo revščine ali povečalo proizvodnje hrane. Kvečjemu ravno obratno. “Več kot 90 odstotkov hrane v JAR proizvedejo komercialni kmetovalci. Na tej točki bo približno 90 odstotkov vseh kmetij, ki so bile razdeljene med črne kmetovalce, po njihovih lastnih besedah prenehalo z obratovanjem.”

Pozivi mednarodni skupnosti, naj zaščiti belo manjšino
Po besedah inštituta bi morala mednarodna skupnost pritisniti na JAR in zaščititi belo manjšino v državi. Nedopustno je, da oblast odvzame posest državljanom, ne da bi jim za to dala primerne kompenzacije. Kaj takega se dogaja samo še v ostalih socialističnih paradižih po svetu.

Ivan Šokićm