Kaj je razlog za spor med Poljsko in Ukrajino?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski predsednik Andrzej Duda. Vir: AFP.

Odnosi med Poljsko in Ukrajino so se v zadnjih mesecih opazno poslabšali. V središču spora med državama je usoda ukrajinskega žita. Vprašanje, ali naj se temu dovoli vstop na trg EU, je tesen odnos med sosedama v opazni meri ohladil. Do te mere, da je poljski predsednik vlade napovedal konec vojaške pomoči napadeni državi.  

“V Ukrajino ne pošiljamo več orožja, sedaj bomo oborožili sami sebe z najsodobnejšim orožjem,” je bil jasen premier Mateusz Morawiecki. Poljska stran je vedenje Ukrajine primerjala z utapljajočo se osebo, ki poškoduje svojega pomočnika. Zato so poleg prenehanja vojaške pomoči zagrozili s širitvijo prepovedi uvoza prehranskih izdelkov iz napadene države.

Spor med državama se je zaostril po tem, ko je EU umaknila omejitve uvoza ukrajinskega žita. Poljska, Madžarska, Slovaška in Hrvaška so omejitve obdržale, še vedno pa omogočajo tranzit žita preko njihovega ozemlja. Veliko cenejše ukrajinsko žito bi lahko poplavilo trge omenjenih držav in zaradi svoje nizke cene škodovalo lokalnim kmetom. Še posebej občutljiva je Poljska, ki se pripravlja na parlamentarne volitve. Vladajoča stranka PiS je zaradi tega previdna, da ne bi izgubila podpore kmetov in s tem podeželja. Ukrajina s hudo obremenjenim proračunom po drugi strani išče načine, kako okrepiti javne finance. K temelju tega spora, ki smo ga ravnokar opisali, pa je potrebno dodati še razmeroma asertivno vedenje ukrajinske diplomacije, poroča ABC news.

Kot pojasnjuje poljski zunanjepolitični analitik Tadeusz Iwanski, je ukrajinska stran od začetka vojne izvajala “hiperasertivno diplomacijo, zaradi katere so bile njene prošnje in zahteve odobrene, kar se je izkazalo učinkovito”. Iwanski, sicer vodja oddelka za preučevanje Belorusije, Ukrajine in Moldavije, pravi, da se je ukrajinska stran naučila, da je mogoče doseči zunanjepolitične cilje s tovrstno diplomacijo.

Stroka ocenjuje, da bo spor kmalu rešen
A vse kaže, da se je prav ta pristop izkazal za problematičnega. “Ukrajina se obnaša kot utopljenec, ki se oklepa vsega, česar se lahko … vendar imamo pravico, da se branimo pred škodo, ki nam jo povzročajo,” je sporočil poljski predsednik države Andrzej Duda novinarjem v torek med zasedanjem generalne skupščine Združenih narodov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem govoru generalni skupščini ZN dejal: “Zaskrbljujoče je, da nekateri v Evropi igrajo solidarnost v političnem gledališču – spreminjajo žito v triler. Morda se zdi, da igrajo svoje lastne vloge. Pravzaprav pomagajo postaviti oder za moskovskega igralca.”

Foto: epa

Med strokovnjaki sicer ostaja upanje, da se bo spor razrešil. Sergej Radčenko z Univerze John Hopkins pojasnjuje, da je rešitev spora v interesu obeh držav: “Mislim (upam), da bo ta spor kmalu rešen (Varšava nedvomno razume, da je to, da je Rusija preplavila Ukrajino, druga najslabša stvar poleg tega, da je Rusija preplavila Poljsko).”

Ž. K.