Kaj pomeni oznaka “Fiche S”, pod katero so francoski varnostni organi vodili islamskega terorista?

Foto: twitter

29- letni islamski terorist, odgovoren za krvavi strelski napad, je imel znotraj francoske obveščevalne službe oznako “Fiche S”, s katero se označuje osebe, ki predstavljajo resno nevarnost nacionalni varnosti. Črka S namreč pomeni kratico za Sûreté de l’État (državna varnost), z njo pa so označene osebe, katerim varnostni organi lahko sledijo, ne smejo pa jih prijeti.

Francoska policija je kot odgovornega za krvavi teroristični napad na božičnem sejmu v Strasbourgu identificirala 29-letnega Cherifa Chekatta, že pred napadom pa so ga francoski varnostni organi označili kot “Fiche S”.

Pod to oznako so namreč francoski varnostni organi od leta 1969, ko je ta stopila v veljavo, vodili evidence o okoli 400 tisoč osebah, med njimi pa so največkrat kriminalci, zaporniki – ubežniki in ekološki anarhisti, v zadnjem času pa se oznaka največ uporablja za islamske radikalce ter teroriste.

Foto: Twitter

Fiche S ima tudi različne stopnje nevarnosti, od 1 do 15, medtem ko številka 1 pomeni najvišjo stopnjo nevarnosti. Francija osvežuje seznam nevarnih oseb vsaki dve leti, med letoma 2012 in 2015 pa je število nevarnih oseb, ki predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti, poskočilo s 5 tisoč na 20 tisoč.

C. Š.