Ko zatajijo oblasti: Strasbourški terorist je bil na seznamu varnostnih organov, doma pa je imel celo granate

29-letni terorist Cherif Chekatt odgovren za strelski napad na božični sejem v Strasbourgu (vir: Twitter)

Francoska policija je identificirala terorista, ki je v torek zvečer v Strasbourgu v strelskem napadu na božični sejem ubil tri in ranil še 12 ljudi, preden je uspel pobegniti. Policija ga še išče, ob tem pa so v javnost prišle informacije, da je bil nedavno radikalizirani terorist na seznamu ljudi, ki naj bi jih policija opazovala. V Franciji je še približno 26 tisoč osumljencev, ki bi lahko predstavljali podobno varnostno tveganje.

Francoska policija je identificirala 29-letnega Cherifa Chekatta kot odgovornega za teroristični strelski napad na božični sejem v Strasbourgu, v torek okoli 20. ure zvečer, v katerem so umrli najmanj trije, še 12 ljudi pa je ranjenih. Nekateri so v kritičnem stanju. V Strasbourgu rojeni Chekatt naj bi bil po poročanju portala Advance.hr nedavno “radikaliziran.”

Notranji minister Christophe Castaner je po informacijah Reutersa povedal, da se je Chekattu uspelo izogniti policiji in ga še vedno iščejo. Terorist je na begu pred varnostnimi organi, ki so zatajili na celi črti, tudi izmenjal ogenj, preden je uspel pobegniti. Mesto je bilo zato v celoti blokirano, EU parlament, kot tudi restavracije in kavarne v mestu, so zaprli. Ustavili so tudi javni promet.

Stari znanec policije
Na nemški strani Rena so ravno tako zaostrili mejni nadzor v strahu, da bi Chekatt želel pobegniti v Nemčijo. Chekatt je bil po poročanju RT že pred tem obsojen, ravno tako pa ga je policija iskala zaradi organiziranega ropa, ki se je končal z ubojem. V njegovem stanovanju so našli orožje, tudi granate.

Foto: Twitter

V lov na pobeglega terorista so se zato vključile tudi posebne enote vojaške enote komandosov, v iskanju pa sodelujejo tudi helikopterji. Pariško tožilstvo vztraja, da “motiv za napad ni znan”. Do sedaj odgovornosti za teroristični napad ni prevzela nobena organizacija, a po informacija ameriških obveščevalnih skupin, ki izvajajo monitoring nad džihadističnimi spletnimi stranmi, naj bi ob napadu proslavljali podporniki ISIS.

Na seznamu radikaliziranih 26 tisoč posameznikov
V Franciji je približno 26 tisoč osumljencev, ki bi lahko predstavljali varnostno tveganje in so uvrščeni na tako imenovani “S File” seznam. 10 tisoč posameznikov s seznama naj bi bilo radikaliziranih v fundamentalističnih salafističnih mošejah, na spletu ali v tujini.

https://twitter.com/Barbara4u2/status/1072748314733568000

Evropske varnostne službe so se že nekaj časa bale, kaj bo z islamski teroristi, ki so odšli iz Evrope, da bi se borili za Islamsko državo v Siriji in Iraku, ob povratku domov. Namreč, številni evropski voditelji so se v vsej norosti, ki jo premorejo, odločili, da je teroriste, ki so na Bližnjem vzhodu klali, posiljevali, kradli in morili, potrebno reintegrirati v evropsko družbo, namesto da bi jim sodili.

Ivan Šokić